Back to top

TÖBB FELVONÁSBAN ÉRKEZIK A HAVAZÁS!

Szerdán és a következő napokon mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon melegfrontja szerdára virradó éjszaka érte el térségünket. Csütörtökön és pénteken a mediterrán ciklon kelet, délkelet felé helyeződik át, de továbbra is számítani kell havazásra és vegyes halmazállapotú csapadékra.

Szerdán napközben a mediterrán ciklon melegfrontjának felhőzete az ország nagy részén borult időt és több felé havazás okoz. Az alábbi ábrán a mediterrán ciklon (A) helyzete látható szerda délután.

A déli, délkeleti tájakon már kedden kezdetét vette a hóesés, szerda reggelre az említett területeken 10-15 cm friss hó hullott. Az éjszakai időszakban az ország más részein is megkezdődött a csapadék hullás,  a Dunántúlon jelenleg lepel-10 cm között, a főváros térségében és a Duna vonalától keletre lepel-6 cm között alakul a hóréteg vastagsága.

A csapadékzóna egyre inkább legyengül, de szerda estig még többfelé várható hószállingózás, gyenge havazás.

Csütörtökön folytatódik a változékony idő, továbbra is mediterrán ciklon (A) alakítja időjárásunkat.

Csütörtökön az éjszakai és a reggeli órákban elszórtan számíthatunk kisebb havazásra elsősorban a déli és Dunántúli területeken. Délután délkelet felől újabb csapadékmező érkezik fölénk, ennek hatására eleinte a Tiszántúlon, majd estétől a középső és a Dunántúli tájakon is várható hóesés.  

A csütörtök délután érkező csapadékrendszer pénteken estig felettünk marad, amelynek köszönhetően a Duna vonalában és attól keletre pénteken is csapadékos marad az idő. A csapadék formája jellemzően hó lesz, de a keleti, délkeleti területeken átmeneti havas esős és ónos esős időszakok is előfordulhatnak.

Csütörtökön és pénteken az északnyugatira forduló szél a Dunántúlon és északkeleten többfelé megerősödik, a Bakonyban viharossá fokozódik a légmozgás.

A hófödte tájakon az erős és viharos szél hófúvást okozhat, amely az érintett területeken fokozott veszélyt jelent a közlekedés során!

Humánmeteorológiai szempontból megterhelő ez az időszak. A változékony idő és a gyakori frontátvonulások fokozott terhelést jelentenek az egészséges szervezet számára is. A görcsös és gyulladásos panaszok mellett erős fejfájás és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, az idősek és krónikus betegek gyakori rosszulléteket tapasztalhatnak. A fagyos reggeleken végtagfájdalmak léphetnek fel, melyek napközben is tartósan fennállhatnak.

A közlekedés során fokozott balesetveszéllyel célszerű számolni. A havazás látásromlást eredményezhet, a havas, csúszós utakon megnő a féktáv. Az ónos esős és havas esős időszakok további veszélyt jelentenek, majd a megerősödő szél hófúvást okozhat elsősorban északkeleten és a Dunántúlon!