Back to top

Országos havazás várható a hétvégén!

A hétvégén igazi téli időben lehet részünk, a hideg mellé az ország nagy részén havazás is társul. Kijelenthető, hogy az idei tél eddigi legnagyobb hóhelyzete előtt állunk!

A hétvége időjárást egy a Földközi-tenger térségében kialakuló mediterrán ciklon alakítja. A magasabb légrétegekben a hideg levegő beáramlása már az elmúlt napokban megkezdődött, azonban az említett ciklon hatására nedvesség is szállítódik fölénk. Az alábbi ábrán látható „ A” jelölés a ciklon középpontja december 14-én 18 UTC időpontban, az „ M” a skandináv térségben elhelyezkedő anticiklon középpontját jelöli.

A magasabb légrétegekben (850 hPa – 1500 m; 925 hPa – 700 m) elhelyezkedő hideg levegő hatására a csapadék az ország nagy részén hó formájában érkezik.

A délkeleti, valamint a keleti területeken a magas és középmagas szinteken egyaránt enyhébb levegő helyezkedik el, emiatt ezeken a tájakon vegyes halmazállapotú csapadékra is számítani kell.

Mikortól várható csapadék?

Jelen állás szerint már pénteken a késő délutáni órákban elérheti térségünket a mediterrán ciklon kiterjedt csapadékrendszere, az aktuális helyzet alapján, tehát már péntek délután havazhat a délnyugati területeken. Péntek estétől a csapadék egyre nagyobb területet érint és egyre inkább északkelet felé helyeződik át:

-          péntek délután: délnyugati országrész

-          péntek este: Dunántúl, déli országrész

-          péntek éjszaka: Dunántúl, középső- és keleti területek

-          szombat hajnal: északkelet

[Fontos kiemelni, hogy a mediterrán ciklon pályája a következő 1-2 napon még változhat, adott esetben előfordulhat, hogy a csapadék pár órával később érkezik/kisebb területet érint.]

Hol, mennyi hó eshet?

A csapadék döntően hó formájában érkezik, azonban a délkeleti és keleti területeken havas esőre és esőre is számítani kell. A csapadék intenzitása változó lesz, a legintenzívebb csapadékhullásra a déli országrészben élők számíthatnak.

A legtöbb csapadék a délnyugati tájakon, valamint a magasabban fekvő régiókban várható, ezeken a területeken hétfő reggelig akár 15-20 cm friss hó hullhat. A Dunántúl más részein és a középső országrészben a hótakaró vastagsága többnyire 5-7 cm körül alakul majd, de egyes helyeken akár a 10 cm-t is elérheti a lehullott hómennyiség.

Legkevésbé a Tiszántúlon élők örülhetnek, az ország ezen részein a havazás mellett vegyes halmazállapotú csapadékra is számítani kell. A Tiszántúl északi részein jelen számítások szerint a hótakaró vastagsága 5 cm alatt marad, míg a Tiszántúl déli és keleti tájain optimális esetben is csak lepel - 2 cm boríthatja a tájat.

A hétvége folyamán megterhelően alakul a HUMÁNMETEOROLÓGIAI helyzet. Az ízületi panaszok mellett nagy megfázásveszéllyel és fokozott balesetveszéllyel célszerű számolni.

Péntek estétől fokozott óvatossággal közlekedjen az utakon és téli gumi nélkül semmiképpen ne induljon útnak. A megélénkülő szél a hófödte tájakon gyenge vagy közepes hófúvást okozhat, emellett az intenzív havazás következtében jelentős látástávolság csökkenés várható. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő!

Hírek, újdonságok

Június második hetében beköszöntött az igazi nyár, az évszakos átlagnál több fokkal melegebb időben sorra dőltek a napi országos és fővárosi maximum-hőmérsékleti rekordok. De mi okozta a több napon át tartó forróságot és mikor érkezik a következő hőhullám? Válaszok a cikkben!

Hírek, újdonságok

Jelentős csapadékhiánnyal és rekord hőmérsékletekkel zárult az április, a május pedig szeszélyes, csapadékos és az átlagosnál többnyire hűvösebb időt hozott, időnként viharos széllel.

Hírek, újdonságok

Úgy tűnik, tavaszira fordul az idő. A hét vége felé haladva egyre több napsütésre és egyre magasabb délutáni csúcshőmérsékletre számíthatunk.

Hírek, újdonságok

Az elmúlt napokon számos front gondoskodott a változékony időről, most azonban változás kezdődik. A ciklonok és frontok uralma egyenlőre véget ér, a következő napokon anticiklonális hatások érvényesülnek.