Back to top

MUTATJUK, MIKOR KEZDŐDIK A HAVAZÁS!

A számos rekordot jegyző novembernek a héten vége. A jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy az első téli hónapunk rendkívüli fordulattal indul!

Már szombaton megkezdődik a hideg levegő beáramlása észak felől, de ekkor számottevő csapadékra nem kell készülni, többnyire száraz, napos, de hideg idő várható. Az északkeleti tájakon fordulhat elő kisebb csapadék, jellemzően záporok, a hegyvidékeken hózáporok formájában.

Vasárnap további hideg légtömegek érkeznek fölénk (kék nyíl), ekkor több helyen lesz éjszakai fagy és a délutáni időszakban is kifejezetten hűvös lesz. A később csapadékot okozó mediterrán ciklont jelöljük „ A ” betűvel.

A mediterrán vasárnap az esti és éjszakai órákra közelíti meg térségünket, amelynek köszönhetően egyre többfelé várható csapadék. A ciklon kedd estig alakítja időjárásunkat.

Vasárnap éjszaka és a hétfőn délelőtt az északi és nyugati országrészben többfelé várható havazás, a déli tájakon még az eső lesz a meghatározó csapadékforma. Hétfőn napközben a havazás határa dél felé mozdul el, ami azt jelenti, hogy még több helyen kell számítani havazásra, hószállingózásra. A legdélebbi területeken havas eső, ónos eső és eső egyaránt előfordulhat.

Kedden eleinte még folytatódik a csapadékos idő, a csapadék formája döntően gyenge havazás lesz, majd a délutáni és kora esti időszakban dél felé elhagyja térségünket a csapadékrendszer.

A GFS időjárás-előrejelző modell alapján a legtöbb hó a Dunántúlon és északon eshet, kelet felé pedig fokozatosan csökken a hóréteg vastagsága. A lehulló hó mennyisége és az, hogy egyáltalán mely területeken fog ténylegesen havazni nagyban függ a mediterrán ciklon pályájától!

A minimum-hőmérséklet értékei a hét elején pár fokkal fagypont alatt vagy fagypont körül alakulnak, majd a csapadék elvonulását követően nyugalomba jut a hideg levegő. Szerda éjszakára kiderülhet az ég, ekkorra az előrejelző modellek is erősebb lehűlést várnak, a minimum-hőmérséklet értékei ezen a napon -3, -15 fok között alakulhatnak, a leghidegebb északkeleten lesz.

A jövő hét második felében előreláthatólag újra melegedés veszi kezdetét és időnként esőre is számítani kell.

Humánmeteorológiai szempontból rendkívüli terhelésre kell készülni. Az egészséges szervezetet is extrém terhelés éri ezeken a napokon.  A frontok, a magasban beáramló sarkvidéki levegő és a lehűlés többeknél okozhat görcsös panaszokat, intenzív fejfájást és ilyenkor az infarktus kialakulásának kockázata is megnő. Az időnként megerősödő szél még tovább fokozza a panaszokat, emellett stresszt, ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. Az immunrendszert jelentősen próbára teszi a télire forduló időjárás, ezért érdemes már most minél több vitamint fogyasztani, hiszen ezzel is erősíthetjük szervezetünk ellenállóképességét. 

Azoknak, akik nehezen viselik a frontok érkezését és az időjárás hirtelen változásait, érdemes bejelentkezni egy meteogyógyászati kivizsgálásra, mert az előttünk álló időszak minden szempontból extrém lesz!