Back to top

MUTATJUK, MIKOR KEZDŐDIK A HAVAZÁS!

A számos rekordot jegyző novembernek a héten vége. A jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy az első téli hónapunk rendkívüli fordulattal indul!

Már szombaton megkezdődik a hideg levegő beáramlása észak felől, de ekkor számottevő csapadékra nem kell készülni, többnyire száraz, napos, de hideg idő várható. Az északkeleti tájakon fordulhat elő kisebb csapadék, jellemzően záporok, a hegyvidékeken hózáporok formájában.

Vasárnap további hideg légtömegek érkeznek fölénk (kék nyíl), ekkor több helyen lesz éjszakai fagy és a délutáni időszakban is kifejezetten hűvös lesz. A később csapadékot okozó mediterrán ciklont jelöljük „ A ” betűvel.

A mediterrán vasárnap az esti és éjszakai órákra közelíti meg térségünket, amelynek köszönhetően egyre többfelé várható csapadék. A ciklon kedd estig alakítja időjárásunkat.

Vasárnap éjszaka és a hétfőn délelőtt az északi és nyugati országrészben többfelé várható havazás, a déli tájakon még az eső lesz a meghatározó csapadékforma. Hétfőn napközben a havazás határa dél felé mozdul el, ami azt jelenti, hogy még több helyen kell számítani havazásra, hószállingózásra. A legdélebbi területeken havas eső, ónos eső és eső egyaránt előfordulhat.

Kedden eleinte még folytatódik a csapadékos idő, a csapadék formája döntően gyenge havazás lesz, majd a délutáni és kora esti időszakban dél felé elhagyja térségünket a csapadékrendszer.

A GFS időjárás-előrejelző modell alapján a legtöbb hó a Dunántúlon és északon eshet, kelet felé pedig fokozatosan csökken a hóréteg vastagsága. A lehulló hó mennyisége és az, hogy egyáltalán mely területeken fog ténylegesen havazni nagyban függ a mediterrán ciklon pályájától!

A minimum-hőmérséklet értékei a hét elején pár fokkal fagypont alatt vagy fagypont körül alakulnak, majd a csapadék elvonulását követően nyugalomba jut a hideg levegő. Szerda éjszakára kiderülhet az ég, ekkorra az előrejelző modellek is erősebb lehűlést várnak, a minimum-hőmérséklet értékei ezen a napon -3, -15 fok között alakulhatnak, a leghidegebb északkeleten lesz.

A jövő hét második felében előreláthatólag újra melegedés veszi kezdetét és időnként esőre is számítani kell.

Humánmeteorológiai szempontból rendkívüli terhelésre kell készülni. Az egészséges szervezetet is extrém terhelés éri ezeken a napokon.  A frontok, a magasban beáramló sarkvidéki levegő és a lehűlés többeknél okozhat görcsös panaszokat, intenzív fejfájást és ilyenkor az infarktus kialakulásának kockázata is megnő. Az időnként megerősödő szél még tovább fokozza a panaszokat, emellett stresszt, ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. Az immunrendszert jelentősen próbára teszi a télire forduló időjárás, ezért érdemes már most minél több vitamint fogyasztani, hiszen ezzel is erősíthetjük szervezetünk ellenállóképességét. 

Azoknak, akik nehezen viselik a frontok érkezését és az időjárás hirtelen változásait, érdemes bejelentkezni egy meteogyógyászati kivizsgálásra, mert az előttünk álló időszak minden szempontból extrém lesz!

Hírek, újdonságok

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Hírek, újdonságok

A számos rekordot jegyző novembernek a héten vége. A jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy az első téli hónapunk rendkívüli fordulattal indul!

Hírek, újdonságok

Az elmúlt időszakban tapasztalt és az ehhez hasonló több hetes eltérések a szokásos időjárástól nagyon károsan befolyásolják az időjárás-érzékenyek életminőségét.

Hírek, újdonságok

A jövő hét elején véget ér a rekordmeleg, markáns változások előtt áll időjárásunk. Ez a hirtelen változás rendkívüli terhelést jelent, és ehhez még hozzájön a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás.