Back to top

Mit tehet, ha figyelemproblémák, koncentrálási nehézségek gyötrik?

A Meteo Klinikára bejelentkezők között egyre gyakoribbak az olyan páciensek, akiknek fő panaszaik a figyelem problémák, koncentrálási nehézségek. Gondolnánk, hogy ez alig fordul elő, azonban egyre gyakoribb, a lakosság 27-31 százaléka tapasztalja magán ezt a kellemetlen tünetet. 

Igen sok embert érint. Leggyakrabban a gyermekek vonatkozásában tapasztaljuk, azonban egyre több felnőtt is felismeri, hogy a gyakori konfliktushelyzeteik mögött ez a probléma állhat.  Sok esetben nem egyértelmű a helyzet, jellemzően több tünet együttes jelenléte nehezíti a felismerést.

A férfiaknál, fiú gyermekeknél gyakrabban figyelhető meg, de ez nem jelenti azt, hogy a nőket nem érinti. A kislányoknál jellemzően csak későbbi életkorban vehető észre.

Gyermekeknél a figyelemzavar jellemzően párosul magatartási problémával is. Felnőtt korban enyhülhetnek a tünetek, de későbbi életkorban is láthatóak ennek maradványai, ami nyughatatlanságban, dobolásban, folytonos matatásban is megnyilvánulhat.

Gyakran keresnek meg bennünket már ADHD, BTM diagnosztizált vagy kezelés alatt álló személyek is.

A figyelemprobléma és koncentrálási nehézség jelentős része mögött olyan kiváltó okok állnak, melyek a Meteo Klinikán ma már jól vizsgálhatók és kezelhetők.

Ha Ön is figyelemproblémával, koncentrálási nehézséggel küzd, néhány dolgot érdemes megtennie

Javasolt, hogy egy-két héten keresztül figyelje meg magát, hogy milyen gyakran, hol és hogyan jelentkeznek a tünetei. Jegyezze fel minél részletesebben, hogyan jelentkezett, milyen volt a lefolyása. Ne felejtsen el dátumot írni a feljegyzéséhez, legjobb, ha erre a Meteo Klinika által összeállított TÜNETNAPLÓT használja, mert ez segít a kiértékelésben, és a fronthelyzetről, megoldási lehetőségekről is időben értesül.

Írja bele, hogy mit tapasztalt aznap, hogy érezte magát, milyen más tünetei jelentkeztek! Gondolja át, hogy az egyes figyelem- és koncentrálási nehézség  kialakulását mi válthatta ki!

Jellemző, hogy pácienseink már átestek alapos orvosi vizsgálatokon, de az elvégzett vizsgálatok semmilyen szervi okot nem igazoltak, ami a figyelemproblémát és koncentrálási nehézséget indokolná. Az eddig alkalmazott kezelések pedig nem oldották meg kielégítően a panaszukat.

Ha Ön is úgy tapasztalja, hogy panaszai hátterében a szervezetét érő erős stressz terhelések (mint például megoldatlan gondok vagy időjárási hatások) is lehetnek, egyébként pedig más magyarázatot nem tudott találni, akkor a tényleges okokat megfelelő vizsgálatokkal meg kell állapítani.

Előfordulhat, hogy Ön talált már ugyan magyarázatot a bajai okára, mégsem sikerült ezekre a megfelelő kezelési módot megtalálnia. Ez esetben is részletes vizsgálatok szükségesek a pontos okok és a megfelelő kezelési módok meghatározására.

Tény, hogy egyre több, különböző eredetű stresszhatás ér bennünket, miközben a stressztűrő képességünk erősen ingadozik és határozottan romló tendenciát mutat. A megváltozott életkörülményeinkből, a változó klímából és az egyre szélsőségesebb időjárásból és számos más okból eredő stresszhatások együttesen terhelik a szervezetünket. A szervezetünk válaszreakciója és a következményként megjelenő panaszok mindenkire egyénileg jellemzőek. Igen összetett kérdésről van szó, ami csak speciális eszközökkel vizsgálható és kezelhető eredményesen. A Meteo Klinika rendelkezik a szükséges tudományosan megalapozott módszerekkel és műszerezettséggel.

Ha már vannak megfigyelési adatai, észrevételei, segítünk az állapotát értékelni. Az alábbi (nem emeltdíjas) telefonon hívjon bennünket, és itt tud vizsgálatra is bejelentkezni:

Tanácsadás és bejelentkezés vizsgálatra: 06 1 296 0513

Ha nem tud hívni bennünket, kérjen visszahívást:

Visszahívást kérek »

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, továbbá időben értesülhet a fronthelyzetről. Ez sokat segíthet figyelemproblémái és koncentrálási nehézségei okának felderítésében. Emellett hasznos tudnivalókat is küldünk a megoldási lehetőségekről.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

További fontos tudnivalókat itt olvashat:

Feliratkozás: Front-Értesítő

Visszahívás kérés a Meteo Klinikától

Az alábbi Űrlap kitöltésével Ön visszahívást kérhet a Meteo Klinikától.

Kérjük, adja meg telefonszámát, és hogy milyen napszakban alkalmas Önnek fogadni a hívásunkat. A kérések számától függően 1-2 napon belül számíthat visszahívásra. A "Mi a leggyakoribb panasza" mezőben tüntesse fel kérése okát. Kora, és a település megadása segít abban, hogy pontosabb információkat adhassunk Önnek. Ha megadja e-mail címét, könnyebben kapcsolatba tudunk lépni Önnel, pl. egy hibás telefonszám korrigálása, vagy egy időpont egyeztetés céljából.