Back to top

Mit tegyen a visszatérő fejfájással?

A fejfájás a leggyakoribb tünete az időjárás-érzékenységnek, pácienseink közel 70%-a esetében jelentkezik. Nőknél gyakoribb, de a férfiak esetében is kiemelt tünet. Vannak akik hetente többször is szenvednek tőle, és sokmindent kipróbáltak már, de nem sikerült megszabadulniuk tőle.

Mi az oka és mit lehet tenni ellene?

Akinek gyakran fáj a feje, az bármit megtenne, hogy megszabaduljon tőle. Borzalmas, amikor szinte egész napunkat viszi el a fájdalom. Nem tudunk semmire odafigyelni, mert hol erősebb, hol gyengébb, lüktetve, hasogatva folyton jelen van. Ha eszünk az a baj, ha nem eszünk az, a fájdalmat sokszor kíséri hányinger. Ha szerencsénk van, csak néhány órán kereszül tart, de nem ritka, hogy egész nap, vagy akár napokig sem szabadulunk meg tőle. Nem marad más, mint, hogy pirulákat kapkodunk, hátha segít megszabadulni a fájdalomtól. Sajnos sok esetben nem segít, sőt ront a helyzeten.

Nem tudjuk, mikor mi a helyes, szedjünk fájdalomcsillapítót, vagy van más megoldás?

Fontos megfigyelnie, hogy milyen gyakran és hogyan jelentkezik a fejfájása. Jellemző, hogy pácienseink általában már átestek alapos orvosi vizsgálatokon, de semmilyen szervi ok sem igazolódott, az orvosok egészségesnek találták. Általában már "mindent kipróbáltak", de legfeljebb kesebb javulást értek el. Ilyen esetben megnő az időjárás eredet valószínűsége, különösen ha megfigyelése szerint állapota bizonyos időjárási körülmények esetén rosszabbodik.

Sokan szeretnék elkerülni a tartós gyógyszer szedést, különösen, ha az sem hoz valódi megoldást, vagy fennáll a függővé válás veszélye. Amennyiben csak alkalmanként (havi 1-2 alkalommal) és enyhébb formában tapasztalja a fejfájást, akkor megpróbálkozhat már ismert praktikákkal: bővebb folyadék fogyasztás, rendszeres testmozgás, tisztító gyógyteák rendszeres fogyasztása. Ha a szervezete egyre gyakrabban jelez fejfájást, akkor ez utalhat arra is, hogy a szervezete terhelhetősége csökken, lehet, hogy az életkörülményeiben beállt változásokat már nem tudja jól tolerálni, az alkalmazkodó képessége nem megfelelő.

Természetesen a világ nem csak bennünk, hanem rajtunk kívül is változik, a klímaváltozás is egy fontos tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Az extrém módon megjelenő légköri folyamatokhoz nagy szervezeti rugalmasságra van szükség. Azonban hiba lenne, ha mindent a klímaváltozásra fognánk. A szervezetünk terhelhetősége az idő előrehaladtával romlik, a megjelenő tünetek, panaszok pedig figyelmeztetések, hogy tennünk kell valamit!

Ha panaszai komoly életminőség romlást okoznak az életében, ajánlott az időben megkezdett Meteo Klinikai kezelés.