Back to top

Köhögéscsillapító hagyma tea

Az egyik legrégebbi termesztett növény a hagyma. Illóolajokat, peptideket, flavonoidokat, vitaminokat, többek közt B-és C-vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. A Magyar konyha jellegzetes fűszere, de emellett gyógyhatásai is jelentőséggel bírnak.

Fontosabb ásványi anyagai a vas, jód, foszfor, szelén, kalcium és kálium. Baktérium- és vírusölő hatása is igen erős, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is alkalmazható.

Íme a hagyományos hagymatea receptje, ami hatékonyan csillapítja a köhögést...

Hagymatea:                                            

Pirítsunk meg (karamellizáljunk) enyhén egy kis barna cukrot (2 evőkanál), öntsük fel fél liter vízzel, majd tegyük bele 2 hagyma külső héját, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni negyed órát!

Ha iható hőmérsékletűre lehűlt, tegyünk bele 2 evőkanál minőségi mézet - a legjobb a hársméz. Akkor a leghatásosabb, ha naponta legalább egy liter teát megiszunk, apránként kis kortyokban.

Meghűléses időszakokban egy tálra tegyünk ki szeletelt hagymát, és helyezzük el a helyiségbe. A hagyma jellegzetes illata gyorsan elillan, azonban a hagymaszeletek magukba zárják a kórokozókat. Az íly módon használt hagymát étkezési célra már nem szabad felhasználni!

4 fontos figyelmeztetés:

  • A sikeres terápia elengedhetetlen része, hogy az életmódunkat, táplálkozásunkat a saját szervezetünk igényeihez igazítsuk. A táplálkozásnak nem csak kulináris élvezete van, hanem nagyon komoly gyógyító hatása is. A rossz táplálkozás a betegségek melegágya.
  • Nagyon sokan szenvednek különféle étel allergiáktól, ételintoleranciától. Amikor olyan ételféleségeket fogyasztunk, amit a szervezetünk nem tud feldolgozni, az elfogyasztott élelmiszer ellenanyagreakciót (IGG, IGE) indít el.  Ez minden esetben gyulladásos folyamatokat indukál, ami nagyon komoly terhelés a szervezetnek.
  • Gyakori, hogy sokan követnek bizonyos divatdiétákat, próbálnak ételelvonással fogyókúrázni. A gyógyító célú táplálkozás minden esetben akkor hatékony, ha az egyéni szempontok figyelembevételével történik. Minden diéta, akkor működik, ha a követője attól jól érzi magát, nincs éhségérzete, és az előírt diétás rend az életvitelébe beilleszthető.
  • Összetett, vagy intenzív panaszok esetén nem javasolt saját magunk által kitalált diétába fogni. A rosszul beállított étkezés negatívan befolyásolja a szervezet működését, nem csak súlygyarapodás, hanem igen komoly hormonális egyensúlytalanságok, szervi károsodások is kialakulnak egy rosszul megválasztott diéta alkalmával.  Ha azt tapasztalja, hogy a panaszai nem, vagy nem megfelelően oldódtak meg, esetleg romló tendenciájúak, akkor szakértő segítségre van szüksége.
  • Az időjárás és az egyéb eredetű stressz faktorok komolyan befolyásolják táplálkozásunkat, emésztésünket. A tartós stressz egyre romló emésztési funkciókat eredményez. Egyre gyakoribbá válik az étkezéshez kötődő hasi panasz, ami a későbbiekben már olyan tünetekben is megjelenhet, mint fejfájás, alvászavar, pániktünetek stb.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett, olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.