Back to top

Jelentős fordulat az időjárásban!

Az elmúlt napokon számos front gondoskodott a változékony időről, most azonban változás kezdődik. A ciklonok és frontok uralma egyenlőre véget ér, a következő napokon anticiklonális hatások érvényesülnek.

Időjárásunk jelenleg és a következő napokon anticiklon alakítja. A magasnyomású képződmény felhőoszlató hatásának köszönhetően szerdán és csütörtökön szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, mindössze kevés felhő lehet az égen. Az alábbi ábrán az „M” jelölés az anticiklon középpontja.

A magasabb légrétegekben elsősorban a Duna vonalától keletre enyhébb légtömegek áramlanak fölénk, míg a talaj közelében sokfelé fagypont alá hűl a levegő. A fennálló időjárási helyzet kedvez a köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet kialakulásának. Szerda reggel várhatóan a Duna vonalában és attól keletre nagy területen párásság és sűrű köd ront a látási viszonyokon.

A köd nagyrészt a délelőtt folyamán feloszlik, de helyenként napközben is párás maradhat az idő. Azokon a tájakon, ahol a párásság és a köd megszűnt, derült, napsütéses idő várható.

A hajnali órákban nagy területen várható fagy, a minimum hőmérséklet értékei jellemzően 0 és -5 fok között alakulnak. Délelőtt gyors melegedés kezdődik, a zavartalan besugárzás hatására a délutáni csúcsértékek helyenként a 7-8 fokot is elérhetik.

Meddig tart a napos idő, mi várható a folytatásban?

A hét vége felé közeledve egyre inkább melegszik az idő, a hét végén már 10 fok feletti csúcsértékeket is mérhetünk. Számottevő csapadékra ezen a héten nincs kilátás, jövő héten hétfőn egy kettősfront okozhat újra változékonyabb időt.

Humánmeteorológiai szempontból alapvetően kedvező az időjárás, most kifejezetten ajánlott több időt a friss levegőn tölteni. A napsütés javuló hő-és komfortérzetet eredményez, emellett immunerősítő hatással bír.  A reggeli időszakban a hideg, helyenként nyirkos időben kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, valamint nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni.

A közlekedés során a pára és köd okozza a fő veszélyt. A párás, ködös tájakon akár pár száz méterig lecsökkenhet a látástávolság, és a lecsapódó pára következtében nedvessé, csúszóssá válhat az útburkolat. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt!  

 

Hírek, újdonságok

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Hírek, újdonságok

A számos rekordot jegyző novembernek a héten vége. A jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy az első téli hónapunk rendkívüli fordulattal indul!

Hírek, újdonságok

Az elmúlt időszakban tapasztalt és az ehhez hasonló több hetes eltérések a szokásos időjárástól nagyon károsan befolyásolják az időjárás-érzékenyek életminőségét.

Hírek, újdonságok

A jövő hét elején véget ér a rekordmeleg, markáns változások előtt áll időjárásunk. Ez a hirtelen változás rendkívüli terhelést jelent, és ehhez még hozzájön a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás.