Back to top

Jelentős fordulat az időjárásban!

Az elmúlt napokon számos front gondoskodott a változékony időről, most azonban változás kezdődik. A ciklonok és frontok uralma egyenlőre véget ér, a következő napokon anticiklonális hatások érvényesülnek.

Időjárásunk jelenleg és a következő napokon anticiklon alakítja. A magasnyomású képződmény felhőoszlató hatásának köszönhetően szerdán és csütörtökön szinte zavartalan napsütésben lehet részünk, mindössze kevés felhő lehet az égen. Az alábbi ábrán az „M” jelölés az anticiklon középpontja.

A magasabb légrétegekben elsősorban a Duna vonalától keletre enyhébb légtömegek áramlanak fölénk, míg a talaj közelében sokfelé fagypont alá hűl a levegő. A fennálló időjárási helyzet kedvez a köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet kialakulásának. Szerda reggel várhatóan a Duna vonalában és attól keletre nagy területen párásság és sűrű köd ront a látási viszonyokon.

A köd nagyrészt a délelőtt folyamán feloszlik, de helyenként napközben is párás maradhat az idő. Azokon a tájakon, ahol a párásság és a köd megszűnt, derült, napsütéses idő várható.

A hajnali órákban nagy területen várható fagy, a minimum hőmérséklet értékei jellemzően 0 és -5 fok között alakulnak. Délelőtt gyors melegedés kezdődik, a zavartalan besugárzás hatására a délutáni csúcsértékek helyenként a 7-8 fokot is elérhetik.

Meddig tart a napos idő, mi várható a folytatásban?

A hét vége felé közeledve egyre inkább melegszik az idő, a hét végén már 10 fok feletti csúcsértékeket is mérhetünk. Számottevő csapadékra ezen a héten nincs kilátás, jövő héten hétfőn egy kettősfront okozhat újra változékonyabb időt.

Humánmeteorológiai szempontból alapvetően kedvező az időjárás, most kifejezetten ajánlott több időt a friss levegőn tölteni. A napsütés javuló hő-és komfortérzetet eredményez, emellett immunerősítő hatással bír.  A reggeli időszakban a hideg, helyenként nyirkos időben kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, valamint nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni.

A közlekedés során a pára és köd okozza a fő veszélyt. A párás, ködös tájakon akár pár száz méterig lecsökkenhet a látástávolság, és a lecsapódó pára következtében nedvessé, csúszóssá válhat az útburkolat. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt!