Back to top

Itt a tavasz!

Úgy tűnik, tavaszira fordul az idő. A hét vége felé haladva egyre több napsütésre és egyre magasabb délutáni csúcshőmérsékletre számíthatunk.

Jelenleg és a következő napokon egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja időjárásunkat, az időjárási-frontok messze elkerülik térségünket. Az anticiklonnak köszönhetően a hétvégén kora tavaszi időben lesz részünk sok napsütéssel, azonban a reggeli időszakban helyenként makacs ködfoltok képződhetnek. Az „M” jelölés az anticiklon középpontja.

Az említett magasnyomású képződmény szombaton és vasárnap egyaránt derült időt okoz az ország nagy részén, csupán a tartósan ködös tájakon boríthatja alacsonyszintű rétegfelhőzet az égboltot. Az alábbi ábrán a GFS felhőzet előrejelzése látható: jól látszik, hogy az előrejelző modell szinte zavartalan napsütést vár szombat délutánra.

A beáramló meleg levegő és a közel zavartalan besugárzás hatására a nappali felmelegedés több fokot erősödik, a hétvégén a délutáni csúcsértékek sokfelé meghaladják a 10 fokot. A legmelegebb a Dunántúli tájakon lesz, itt a délutáni órákban akár 15 fokig is felmelegedhet a levegő, a legalacsonyabb értékeket az északkeleti ködös területeken mérhetjük, 5 – 8 fok közötti maximumokkal.

A derült ég hatására az éjszakai időszakban zavartalan lesz az kisugárzás, a talaj közeli légrétegekben gyorsan lehűl a levegő, ezzel szemben a magasabb szinteken meleg légtömegek helyezkednek el – fordított hőmérsékleti rétegződés – inverzió – alakul ki.

A fennálló időjárási helyzet, kedvező feltételeket teremt a pára és a köd kialakulásának, ennek következtében szombaton és vasárnap éjszaka az ország több pontján párássá válhat a levegő és köd képződhet. Az éjszaka képződött köd a délelőtt folyamán nagyrészt feloszlik, de egyes helyeken napközben is tartósan megmaradhat az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Mi várható a folytatásba?

A kora tavaszias idő és az anticiklon uralom a jövő hét nagy részében is kitart, a jelenlegi számítások alapján elmondható, hogy nagy mennyiségű csapadék ebben a hónapban már nem valószínű. A jövő héten pár fokkal ugyan hűvösebb lesz, de markáns lehűlésre nem kell számítani.

Humánmeteorológiai szempontból markáns front-hatások ugyan nem érvényesülnek, de a reggeli hideg és a délutáni melegedés az érzékenyek körében fejfájást, vérnyomás-ingadozást és rosszullétet okozhat. Gyakori panasz lehet még a fáradékonyság és főleg a reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi bántalmakra is készülni kell. A közlekedést a reggeli pára és köd nehezíti, napközben főleg a napsütést lehet zavaró – vezessen fokozott figyelemmel!