Back to top

Idén sem érkezik szánkóval a Mikulás!

Idén sem fehéredik ki a táj Miklós napjára - idén sem érkezik szánkóval a Mikulás! 

A Kárpát-medence időjárását változékonyság jellemzi: kedden hidegfront vonult át felettünk, szerdán egy anticiklon okozott országszerte napsütést. A napos időt nem élvezhetjük sokáig, ugyanis csütörtökön a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon melegfrontja közelíti meg térségünket.

A melegfront hatására elsősorban a Dunántúlon növekszik meg erőteljesen a felhőzet, az északkeleti és keleti tájakon marad legtovább napos az idő. A nyugati és északnyugati területeken élők számíthatnak gyenge csapadékra – elsősorban gyenge esőre a nyugati határvidéken gyenge ónos esőre.

Csütörtökön és pénteken az említett ciklon előoldali áramlási rendszere alakítja hazánk időjárást, amely a magasabb légrétegekben melegadvekciót (meleg beáramlást) eredményez.

 A ciklon meleg szektorában nyugat felől egyre melegebb levegő áramlik fölénk, ennek köszönhetően péntek délután a Dunántúlon akár 10 fok fölötti maximum hőmérsékleti értékeket is mérhetünk. Az ország északkeleti részein ezzel szemben az alacsonyabb légrétegekben megreked a hideg levegő, itt a nappali maximumok fagypont közelében alakulnak.

Pénteken a ciklon okklóziús frontja érinti az ország északi részeit, emiatt északon és északkeleten gyenge csapadék kialakulhat. A csapadék döntően eső formájában érkezik, de az északkeleti tájakon havazásra és ónos esőre is számítani kell.

Csütörtökön a nyugati határvidéken, pénteken az északkeleti, keleti területeken élők készülhetnek gyenge ónos csapadékra:

A közlekedésben csütörtökön a nyugati, pénteken az északi, északkeleti területeken kiemelten nagy balesetveszéllyel célszerű számolni! Az északkeleti megyékben a csapadék eleinte hó, majd egyre inkább ónos eső formájában érkezik. A csapadék a fagyos talajra érve azonnal lefagy az úttesten jégpáncélt képezve. Az ónos csapadék a gyalogos közlekedés során is fokozott veszélyt jelent, könnyen megcsúszhat, ha nem vigyáz. Amennyiben ónos esőt észlel, nem ajánlott útnak indulni sem gyalogosan, sem gépjárművel!

Hírek, újdonságok

Úgy tűnik, tavaszira fordul az idő. A hét vége felé haladva egyre több napsütésre és egyre magasabb délutáni csúcshőmérsékletre számíthatunk.

Hírek, újdonságok

Az elmúlt napokon számos front gondoskodott a változékony időről, most azonban változás kezdődik. A ciklonok és frontok uralma egyenlőre véget ér, a következő napokon anticiklonális hatások érvényesülnek.

Hírek, újdonságok

Február első napjain bár átmenetileg, de erős melegedés várható. A tavaszias hőmérsékletek ellenére nem lesz kiránduló idő a hétvégén.

Hírek, újdonságok

Szerdán és a következő napokon mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon melegfrontja szerdára virradó éjszaka érte el térségünket. Csütörtökön és pénteken a mediterrán ciklon kelet, délkelet felé helyeződik át, de továbbra is számítani kell havazásra és vegyes halmazállapotú csapadékra.