Back to top

Idén sem érkezik szánkóval a Mikulás!

Idén sem fehéredik ki a táj Miklós napjára - idén sem érkezik szánkóval a Mikulás! 

A Kárpát-medence időjárását változékonyság jellemzi: kedden hidegfront vonult át felettünk, szerdán egy anticiklon okozott országszerte napsütést. A napos időt nem élvezhetjük sokáig, ugyanis csütörtökön a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon melegfrontja közelíti meg térségünket.

A melegfront hatására elsősorban a Dunántúlon növekszik meg erőteljesen a felhőzet, az északkeleti és keleti tájakon marad legtovább napos az idő. A nyugati és északnyugati területeken élők számíthatnak gyenge csapadékra – elsősorban gyenge esőre a nyugati határvidéken gyenge ónos esőre.

Csütörtökön és pénteken az említett ciklon előoldali áramlási rendszere alakítja hazánk időjárást, amely a magasabb légrétegekben melegadvekciót (meleg beáramlást) eredményez.

 A ciklon meleg szektorában nyugat felől egyre melegebb levegő áramlik fölénk, ennek köszönhetően péntek délután a Dunántúlon akár 10 fok fölötti maximum hőmérsékleti értékeket is mérhetünk. Az ország északkeleti részein ezzel szemben az alacsonyabb légrétegekben megreked a hideg levegő, itt a nappali maximumok fagypont közelében alakulnak.

Pénteken a ciklon okklóziús frontja érinti az ország északi részeit, emiatt északon és északkeleten gyenge csapadék kialakulhat. A csapadék döntően eső formájában érkezik, de az északkeleti tájakon havazásra és ónos esőre is számítani kell.

Csütörtökön a nyugati határvidéken, pénteken az északkeleti, keleti területeken élők készülhetnek gyenge ónos csapadékra:

A közlekedésben csütörtökön a nyugati, pénteken az északi, északkeleti területeken kiemelten nagy balesetveszéllyel célszerű számolni! Az északkeleti megyékben a csapadék eleinte hó, majd egyre inkább ónos eső formájában érkezik. A csapadék a fagyos talajra érve azonnal lefagy az úttesten jégpáncélt képezve. Az ónos csapadék a gyalogos közlekedés során is fokozott veszélyt jelent, könnyen megcsúszhat, ha nem vigyáz. Amennyiben ónos esőt észlel, nem ajánlott útnak indulni sem gyalogosan, sem gépjárművel!