Back to top

Idén fehér lesz a karácsony?

Az elmúlt hétvégén a szebbik arcát mutatta a tél, országszerte kifehéredett a táj, több cm friss hó hullott. Folytatódik a hideg, havas idő, esetleg eső és enyhülés érkezik az ünnepekre?

KARÁCSONYIG ERŐSEN VÁLTOZÉKONY NAPOK!

Jelenleg egy a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon és a Kelet-Európai síkság felett elhelyezkedő anticiklon egyaránt meghatározza időjárásunkat. Az említett ciklon kettősfrontja csütörtökön éri el a Dunántúli területeket, de a Tiszántúlon még anticiklonális hatások érvényesülnek. A magasabb légrétegekben hideg légtömegek helyezkednek el emiatt eleinte hó formájában érkezett a csapadék, azonban dél felől a meleg érkeztével egyre többfelé esik havas eső, ónos eső.

Vasárnap estig a magasabb légrétegekben és talajszinten egyaránt folytatódik a melegedés - a délies áramlással dél felől egyre melegebb légtömegek érkeznek térségünk fölé.

Szombaton egy kettősfront vonul át felettünk. Az enyhülés hatására ekkor a csapadék túlnyomórészt eső lesz, az Északi-középhegység magasabb régióiban átmeneti havas esős időszakok is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet értékei ezen a napon akár a 8-10 fokkal az évszakos átlag felett alakulhatnak!

Vasárnapra a kettősfront elhagyja térségünket, a tőlünk északra örvénylő ciklon pedig egyre inkább kelet felé helyeződik át – a kettősfront mögött átmenetileg a magasabb szinteken (850 hPa) újra lehűlés veszi kezdetét! A közép és alsó szinteken enyhe marad az idő, emiatt a gyenge csapadék döntően eső lesz.

Hétfőn egy sekély ciklon mélyül ki felettünk („A”), napközben a sekély ciklonhoz kapcsolódó kettősfront az ország nagy részén esős időt okoz. A magasban újra enyhülés kezdődik – a csapadék formája eső lesz, csupán az északkeleti területeket érintheti a hideg levegő, itt havas esőre és havazásra is számítani kell.

FEHÉR VAGY FEKETE KARÁCSONY?

Hétfőn az esti órákra fokozatosan megszűnik a csapadék és észak felől egyre inkább felszakadozik a felhőzet. SZENTESTE számottevő csapadékra már nincs kilátás, csupán elszórtan fordulhat elő gyenge eső, záporeső.

KARÁCSONY NAPJÁRA (DECEMBER 25.) a sekély ciklon délkelet felé helyeződik át és elhagyja térségünket, ezzel egyidejűleg Európa felett anticiklon alakul ki. Ezen a napon nagyrészt száraz időben lehet részünk, jelentős mennyiségű csapadék nem várható, de egy-egy zápor, hózápor kialakulhat.

KARÁCSONY MÁSODIK NAPJÁN (DECEMBER 26.) is folytatódik az anticiklonális idő, ekkor sem várható jelentős mennyiségű csapadék, csupán egy-egy zápor, hózápor okozhat némi csapadékot.

Összességében tehát elmondható, hogy karácsonyig erősen változékony időben lehet részünk, majd karácsony napján egy kiépülő anticiklon hatására valamelyest megnyugszik időjárásunk. Tehát Idén sem lesz fehér a karácsony, az ünnepeken változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel és több fokkal az átlag felett alakuló hőmérsékleti értékekkel!

HUMÁNMETEOROLÓGIAI szempontból az erősen változékony napok fokozott terhelést jelentenek nem csak az időjárás-érzékenyek számára. A meleg időszakokban migrén és fáradékonyság jelentkezhet, a lehűlések görcsös panaszokat okozhatnak. Az erősen változékony idő sokunk szervezetét próbára teszik, kiugró vérnyomási értékekre és gyakori rosszullétekre kell számítani. A Meteo Klinikán megoldást találhat időjárás-eredetű panaszaira, ezért érdemes minél előbb kivizsgáltatnia magát, hogy panaszok nélkül készülhessen az ünnepekre!