Back to top

Hidegfront hoz újra télies időt!

Az elmúlt napokban tavaszias idő volt jellemző, az évszakos átlagnál helyenként több mint 10 fokkal volt melegebb. Csütörtökön este egy hidegfront érkezik, amelynek köszönhetően péntektől visszatérnek az éjszakai fagyok és a nappali felmelegedés is több fokot mérséklődik.

Az Európa északi részei felett örvénylő ciklon hidegfrontja éri el csütörtökön a késő esti órákban térségünket, amelynek hatására erőteljesen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható csapadék.

A front hatására az éjszaka folyamán esőzés várható, a front vonalában záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A reggeli időszakban észak felől megkezdődik a hideg levegő beáramlása, amelynek köszönhetően az északi és Dunántúli területeken egyre többfelé vált havas esőre a csapadék. A délutáni órákban a front dél felé elhagyja térségünket, ekkor a jellemző csapadékforma az ország déli részein a havas eső lesz, de az ország északi területein helyenként még szállingózhat a hó.

A hidegfront mögött hideg levegő áramlik fölénk a magasabb légrétegekben és talajszinten egyaránt.

Péntekről szombatra virradó éjszaka országszerte fagypont alá süllyed a hőmérséklet, többfelé mérhetünk -5, -6 fok közeli értékeket.

Szombaton anticiklon alakítja az ország nagy részének időjárását – az ország nagy részén száraz, hideg időben lehet részünk. A déli, délnyugati tájakon egy a mediterrán térségben kialakuló ciklon melegfronti szakaszának hatására maradhat borult és csapadékos az idő, ezeken a területeken a mediterrán ciklon gyenge havazást okoz. ( A – mediterrán ciklon, M – anticiklon)

Vasárnap újra nedves levegő szállítódik fölénk, emiatt változékonyabbra fordul az idő: erőteljesen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható havazás, hózáporok kialakulása.

Számottevő csapadékra a Tiszántúlon és északkeleten van a legnagyobb esély, itt 2-5 cm friss hó is lehullhat vasárnap estig, az ország más részein lepel – 1 cm között változik majd a hótakaró vastagsága.

Összességében elmondható, hogy a csütörtök este érkező hidegfront véget vet a januári tavasznak és visszatér az évszaknak megfelelő változékonyabb és hidegebb idő.

Humánmeteorológiai szempontból megterhelő napok következnek. A hidegfront hatására többen tapasztalhatnak fokozódó görcsös panaszokat, ingadozó vérnyomást. A szívbetegek körében megnő az infarktus kialakulásának kockázata, a krónikus betegek gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A szabadtéri programokra szombaton nyílik kedvezőbb alkalom, és mivel a légszennyezettség is alacsony, ezért megfelelő öltözet mellett ajánlott akár hosszabb időt is a friss levegőn tölteni. A járványidőszak jelenleg is tart, a kórokozók terjedésének gátat szabhat a megfelelő higénia betartása és az immunrendszer erősítése vitaminokkal és gyümölcsökkel. A közeledés során vasárnap nagy balesetveszéllyel célszerű számolni, a havas, csúszós utakon fokozott figyelem javasolt!