Back to top

Hőségből hidegrekordba!

Minek köszönhető ez a jelentősnek mondható változás és mi várható a folytatásban? A cikkünkből kiderül!

Nemrég még arról írtunk, hogy hőség tombol, maximum-hőmérsékleti rekordok dőlnek, mindenki élvezze a strandidőt. Az átlagnál melegebb időből egy nap alatt estünk az átlag alá, a 35 fok közeli csúcsértékek helyét a 20-25 fok közötti délutáni maximum-hőmérsékletek vették át.  Az alábbi ábrán látható, hogy szombaton (július 6-án) még meleg légtömegek érkeztek fölénk az erős déli, délnyugati áramlással.

1. ábra: Július 6-án még meleg levegő áramlott dél felől térségünk fölé - tombolt a nyár.

A változást egy vasárnap (július 7-én) érkező hidegfront hozta meg. A fronttal záporok, zivatarok érkeztek térségünkbe, jelentősen felfrissült a levegő. A front mögött az északnyugati áramlással több hullámban érkeztek az átlagnál több fokkal hűvösebb légtömegek a Kárpát-medence fölé. Az alábbi ábrán látható a hűvösebb levegő beáramlása északnyugat felől.


2. ábra: Július 7-én megérkezett északnyugat felől a hűvös levegő.

Az elmúlt éjszakákon erősen lehűlt a levegő, az ország több pontján 10 fok alatt alakultak a minimum-hőmérséklet értékei, a derült, szélvédett északkeleti völgyekben ettől is hidegebb volt. Zabaron (Nógrád megye) egészen 3,5 fokig csökkent a hőmérséklet, ez pedig új országos napi minimum-hőmérsékleti rekordot eredményezett.

Mi várható a folytatásban?

Sajnos nem tudunk jó hírekkel szolgálni a nyárimádóknak. Pénteken és a hétvégén egy magassági hidegcsepp uralma alá kerül időjárásunk, emiatt sokfelé számítani kell esőre, záporesőre, zivatarra. A hőmérséklet csúcsértékei még inkább visszaesnek, pénteken lesz, ahol a 20 fokot sem éri el a délutáni maximum.  Összességében tehát kijelenthető, hogy strandolásra nem alkalmas ez a hétvége.

A jelenlegi számítások szerint a jövő hét nagy részében még az átlag alatt maradnak a hőmérséklet értékei és csapadékhullásra is jó esély mutatkozik.  

Humánmeteorológiai szempontból megterhelő ez az időszak. A hirtelen váltás még az egészséges szervezetet is megviseli. A hétvégén a keringési és vérnyomásproblémák fokozódása mellett ízületi panaszokra és fejfájásra is számítani kell. A hő-és komfortérzet változó, van aki örül a felfrissülésnek és van, aki fázik a hűvösebb időben. Egy biztos, aki szeretné elkerülni a megfázást, főleg a reggeli időszakban öltözzön rétegesen! Az allergiásoknak kedvez leginkbáb ez az időjárás, hiszen a csapadék hatására a levegő kitisztul, szombaton várhatóan nagy mértékben lecsökken majd a légköri pollenkoncentráció. A közlekedők is figyeljenek jobban, a csapadék hatására nedvessé váló utakon megnő a féktáv, valamint a türelmetlen sofőrök tovább nehezítik a közelekedést.

Hírek, újdonságok

Minek köszönhető ez a jelentősnek mondható változás és mi várható a folytatásban? A cikkünkből kiderül!

Hírek, újdonságok

Június második hetében beköszöntött az igazi nyár, az évszakos átlagnál több fokkal melegebb időben sorra dőltek a napi országos és fővárosi maximum-hőmérsékleti rekordok. De mi okozta a több napon át tartó forróságot és mikor érkezik a következő hőhullám? Válaszok a cikkben!

Hírek, újdonságok

Jelentős csapadékhiánnyal és rekord hőmérsékletekkel zárult az április, a május pedig szeszélyes, csapadékos és az átlagosnál többnyire hűvösebb időt hozott, időnként viharos széllel.

Hírek, újdonságok

Úgy tűnik, tavaszira fordul az idő. A hét vége felé haladva egyre több napsütésre és egyre magasabb délutáni csúcshőmérsékletre számíthatunk.