Back to top

Fekete retek mézben áztatva

A népi gyógyászat régóta ismeri a fekete retek gyógyító hatását, amely erősebb, mint a tavaszi hónapos reteké. Úgy tartják, hogy a retek "reggel méreg, délben étek, este orvosság".

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj, glikozidok és a C-vitamin, B1-, B2-vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor és niacin. 

A fekete retek – erős aromája és magas illóolaj tartalma miatt – közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. A légúti panaszokra mézzel keverve ajánljuk, főleg a váladék felszakításában tud sokat segíteni.

A fekete retekbe töltött méz egy egyszerű ősi recept, érdemes otthon is megcsinálni.                   

A fekete retket alaposan mossuk vagy hámozzuk meg, vágjuk le a kalapját és vájjuk ki a belsejét. Ezt ne dobjuk el, mert szükség van rá.

A kivájt belsőt aprítsuk fel minél kisebb darabokra, majd töltsük visza a retek belsejébe. Erre csorgassunk rá annyi mézet, ami belefér, majd fedjük le. Pár óra múlva már kanalazhatjuk a gyógymézet a retekből.

Aki egyszerűbben szeretné megoldani, az ne a retekbe töltse vissza a felaprított húsát, hanem tiszta befőttesüvegbe. Ebben ajánlott összeforgatni néhányszor, hogy a mézet jól átjárják a retekből kioldódó hatóanyagok. Naponta 3-4-szer lehet belőle 1-1 teáskanállal fogyasztani.

Meteogyógyászati figyelmeztetés!

  • Cukorbetegeknek, illetve akinek gyomorvérzése, vérző fekélye van, nem ajánlott a fogyasztása.
  • A köhögési ingert fokozza, az erős köhögéssel járó panaszok esetén alkalmazását kerüljük.