Back to top

Fáj a fejünk – ááá…, csak az időjárás…

Fáj a fejünk ha süt a nap, ha fúj a szél, ha esik az eső, ha jön a front, ha időjárás van, és sokszor akkor is, ha nincs. Könnyedén mondjuk, ááá, csak a frontoktól van, majd elmúlik.
Nem vesszük ezt elég komolyan, pedig a fájdalom jelez valamit, és van akinél – ha bekapja a pirulát – enyhülnek a kínzó panaszai, de sokaknak borzalmas órákat okoz egy-egy nem múló fejfájás.

A fejfájás oka sokféle lehet, és változatos mintázatban jelenik meg. Van, akinek csak alig észrevehetően fáj, van, akinek a frontok váltják ki, van, aki nem tudja, hogy mi okozza, egyszer csak jön, aztán elmúlik.

Az időjárási tényezők sokfélesége gyakori oka a fejfájásnak. Sokszor csak plusz hatásként van jelen, de gyakori, hogy maga a légköri folyamat váltja ki a kínzó panaszokat. Mindannyian másképp reagálunk a környezeti hatásokra.

A fejfájás már minden korosztályban jelen van, kisgyermekektől kezdve az idős korig bárkinél megjelenő tünet. Sajnos az utóbbi években egyre több és egyre fiatalabb gyermekeket kínoz a fejfájás. Gyakori, hogy nem önmagában jelentkezik, hanem egyéb tünetek kíséretében, mint pl. szédülés, hányinger, fény és szagérzékenység, vagy fáradtság, kimerültség is társulhat mellé.

Az időjárás sokféle panasz hátterében lehet jelen. Kisgyermekes anyukák tudják, hogy a kisbabák nagyon érzékenyen reagálnak az időjárás mindenféle formájára, különösen a szeles időjárás teszi őket nyugtalanná, más helyzetekben pedig hasfájóssá. Bár ebben a korban ritkán derül ki, hogy a baba fejfájástól sír-e, azonban sajnos nem zárható ki, hogy az intenzív időjárási folyamatok már egészen pici korban is produkálnak fejfájást. Azok a gyermekek, akik már beszélnek, rámutatnak, ha fáj valamijük, kisiskolás korban pedig már gyakran megfogalmazzák a panaszaik okát is. Ők már azt is megfigyelik, hogy akkor fáj a fejük, ha fúj a szél, vagy esik az eső, vagy, ha meleg vagy hideg van.

A fiatal felnőtt korosztályban már a túlterhelés, a stresszes folyamatok, vagy a nem megfelelő étkezés is felmerülhet, mint társtényező. Azonban az okok feltárásához meteogyógyászati vizsgálat szükséges, annak érdekében hogy a szervezet optimális működését visszaállítsuk, és ezzel a társbetegségeket megelőzhessük.

Kutatási statisztikáink szerint a nők esetében gyakoribb a fejfájás, de ez nem jelenti azt, hogy a férfitársadalom mentesül alóla. A női szervezet egyszerűen érzékenyebben reagál a változásokra, és ennek is köszönhetően gyakrabban fáj a fejük is.

Mit lehet tenni? Hogyan lehet a panaszokat elkerülni, megszüntetni?
Fontos, hogy vegyük komolyan a rendszeresen, vagy rendszertelenül visszatérő fejfájásos panaszokat. Ezek a tünetek emlékeztetnek, hogy a szervezetünknek segítségre van szüksége.

Fontos, hogy a megjelenő tüneteket szakember segítségével részletesen beszélje át. A meteogyógyászati rendelésen mindez műszeres mérések és a részletes humánmeteorológiai folyamatok figyelembe vételével történik. A vizsgálatok alkalmával pontosan kirajzolódik, hogy milyen helyzetekben nem képes a szervezete megbirkózni az adott helyzettel, mikor milyen szervezeti válaszokkal reagál a változó időjárási, vagy az életmódjában jelen lévő szituációkra.
Az adatelemzés nagyon hasznos összefüggésekre mutat rá, amely segítségére van, hogy megszabaduljon a kellemetlen, sokszor a munkáját is befolyásoló tünetektől.

Sajnos, az időjárásra érzékenyen reagáló személyeket a panaszaik nem csak a munkahelyükön hanem a családi, emberi kapcsolataikban is hátrányos helyzetekbe hozzák.  A munkahely és a család is csak korlátozottan tolerálja az állandóan panaszkodó, szenvedő embereket. Ha Önnél is gyakran előfordul, hogy a tünetei olyan mértékűek, hogy a napi tevékenységében gátolják, nem tud a munkahelyén helytállni vagy a családi életében jelent problémát, keressen bennünket, hogy mielőbb visszatérhessen a normál kerékvágásba.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett,  olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Vírusfigyelmeztető