Back to top

Cukkini a diétázók kedvence

A cukkini magas víztartalma miatt a diétázók kedvence lehet. Ugyanakkor sok a nyers rost benne és jelentős mennyiségű C-vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. 

A cukkini messziről érkezett kertünkbe és asztalunkra: a mai Guatemala és Mexikó területéről spanyol és portugál hódítók segítségével jutott Európába ez a zöldség, ahol csak a huszadik század környékétől kezdve vált népszerűvé.  A tökfélék családjába tartozó növénynek több fajtája is ismert ma már, és számtalan módon elkészítve előszeretettel fogyasztják: nyersen, párolva vagy akár főzve is egyaránt élvezetes.

Kedvező élettani hatásai

A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkentheti az asztmás panaszokat, illetve segíthet megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára.

Értékes alkotóeleme lehet fogyókúrás étrend kialakításakor, hiszen 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Emellett rendelkezik enyhe hashajtó hatással is, illetve magas víztartalmának köszönhetően kiváló vértisztító is. Erősen lúgosító hatású növény, így segít megakadályozni szervezetünk túlsavasodását és helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, amely sok betegség megelőzésében szolgál. Számos diétába beilleszthető, változatosan elkészíthető zöldség. Tápcsatornáink számára laza szerkezeténél fogva könnyen hasznosítható zöldség, amelyet természetesen nagymértékben befolyásolja elkészítésének módja. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni egy-egy cukkinis fogás elkészítésekor, ezáltal megkönnyítjük emésztését szervezetünk számára.