Back to top

Az illatos és gyógyító hársfa

Sétányaink, tereink kedvelt fája a hársfa. Virágai jelentős gyógyászati célokat szolgálnak. A népgyógyászatban a legismertebb szerek egyike, sokoldalúan felhasználható.

Gyűjtési ideje: május-június, de szárítva egész évben megvásárolhatjuk. Teáját alkalmazhatjuk meghűléses betegségeknél láz-és fájdalom csillapításra. Izzasztó, csillapítja a köhögést, köptető, nyákoldó. Erősíti az idegeket, vértisztító, szívműködést serkentő.

Epehajtó hatással rendelkezik, gyomorerősítő, az egész emésztőrendszerre jótékonyan hat. Vizelethajtó.

Külsőleg száj és toroköblögetőnek használhatjuk. Teájával inhalálhatunk nátha és meghűlés idején. A téli időszakban az átfázott, meghűlt testet átmelegíti. Alkalmazhatjuk ülőfürdőnek vagy borogatás formájában is.

Elkészítése:
1 csésze teához 1 teáskanálnyi szárított hársfa virágot számolunk, friss növényből azonban 4-szer annyi szükséges.  A füvet tegyük a csészébe és forrázzuk le! 10 perc áztatás után szűrjük le!  Lehetőleg ízesítés nélkül vagy kevés mézzel  fogyasszuk!

Figyelem! A gyógynövények alkalmazása nem veszélytelen. A meglévő gyógyszerek hatását módosíthatják ezért hosszabb távú alkalmazás előtt szakemberrel való konzultáció javasolt az egyéni igények figyelembevételével!