Back to top

Óraátállítás és 20 fokos lehűlés!

A jövő hét elején véget ér a rekordmeleg, markáns változások előtt áll időjárásunk. Ez a hirtelen változás rendkívüli terhelést jelent, és ehhez még hozzájön a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás.

Hihetetlennek tűnik, de a rekord meleg időszak napjai meg vannak számlálva. A jövő hét elején egy Skandinávia térségében kimélyülő ciklon hátoldali áramlási rendszerében sarkvidéki levegő zúdul fölénk, ennek hatására egy szempillantás alatt zuhanunk a 27 fokos maximum-hőmérsékletekből az 5-8 fokos délutáni csúcsértékekre. A ciklon erős hidegfrontja hamarosan megérkezik, az időjárás-érzékenyek kimerült szervezete pedig nincs felkészülve ezekre a hirtelen bekövetkező változásokra, éppen ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy extrém lesz az, ami október utolsó napjain vár ránk!

És ez még nem minden ….

Az elképesztő mértékű időjárás-változással szinte egybeesik egy nagyon sok ember szervezetét extrém módon megterhelő esemény, az óraátállítás. Október 27-én, vasárnap kezdetét veszi a téli időszámítás, az óra mutatóit hajnali 3 órakor egy órát visszatekerjük.

Hogy mi vár ránk?

Kezdjük az időjárással. A melegfrontot jellemző tünetek megszűnnek, de ennél sokkal rosszabb jön: a markáns hidegfront hatására kínzó görcsös fejfájásra, fokozódó izom-és hasigörcsökre kell készülni.  A hirtelen, helyenként több mint 20 fokos lehűlés, vérnyomás-ingadozást okoz, ilyenkor a korábbi statisztikai adatok szerint ugrásszerűen megnő az infarktus és a sztrók kialakulásának kockázata, a szívbetegek állapota pedig jelentősem romolhat.

És folytassuk az óraátállítással. Az előzőekben felsorolt panaszok mellé még társulnak intenzív alvászavarok, emiatt napközben szokatlan álmosságérzet léphet fel, csökken a teljesítőképesség és romlik a hangulat. A közúti balesetek száma szinte biztosan meg fog nőni ezeken a napokon, a koncentrálási problémák, tompa reflexek és az ingerült, kialvatlan sofőrök életveszélyt jelentenek az utakon.

Mit tehetünk?

Az, hogy ki hogyan reagál ezekre a rendkívüli változásokra egyénfüggő, csupán általános tanácsok adhatók. Pihenjünk sokat, fogyasszunk sok folyadékot, térjünk át egészséges étrendre, fogyasszunk sok C-vitamint, akiket az óraátállítás megvisel, ők naponta negyed óránként elosztva álljanak át a téli időszámításra. Az erősebben érzékenyeknek ajánlott meteogyógyászhoz fordulni. 

Hírek, újdonságok

De mi is az? Miért veszélyes az egészségünkre? Mit tehetünk ellene, hogyan lehet kezelni? Cikkünkből mindez kiderül! Idén is megérkezett az első!

Hírek, újdonságok

A számos rekordot jegyző novembernek a héten vége. A jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy az első téli hónapunk rendkívüli fordulattal indul!

Hírek, újdonságok

Az elmúlt időszakban tapasztalt és az ehhez hasonló több hetes eltérések a szokásos időjárástól nagyon károsan befolyásolják az időjárás-érzékenyek életminőségét.

Hírek, újdonságok

A jövő hét elején véget ér a rekordmeleg, markáns változások előtt áll időjárásunk. Ez a hirtelen változás rendkívüli terhelést jelent, és ehhez még hozzájön a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás.