Back to top

Óraátállítás és 20 fokos lehűlés!

A jövő hét elején véget ér a rekordmeleg, markáns változások előtt áll időjárásunk. Ez a hirtelen változás rendkívüli terhelést jelent, és ehhez még hozzájön a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás.

Hihetetlennek tűnik, de a rekord meleg időszak napjai meg vannak számlálva. A jövő hét elején egy Skandinávia térségében kimélyülő ciklon hátoldali áramlási rendszerében sarkvidéki levegő zúdul fölénk, ennek hatására egy szempillantás alatt zuhanunk a 27 fokos maximum-hőmérsékletekből az 5-8 fokos délutáni csúcsértékekre. A ciklon erős hidegfrontja hamarosan megérkezik, az időjárás-érzékenyek kimerült szervezete pedig nincs felkészülve ezekre a hirtelen bekövetkező változásokra, éppen ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy extrém lesz az, ami október utolsó napjain vár ránk!

És ez még nem minden ….

Az elképesztő mértékű időjárás-változással szinte egybeesik egy nagyon sok ember szervezetét extrém módon megterhelő esemény, az óraátállítás. Október 27-én, vasárnap kezdetét veszi a téli időszámítás, az óra mutatóit hajnali 3 órakor egy órát visszatekerjük.

Hogy mi vár ránk?

Kezdjük az időjárással. A melegfrontot jellemző tünetek megszűnnek, de ennél sokkal rosszabb jön: a markáns hidegfront hatására kínzó görcsös fejfájásra, fokozódó izom-és hasigörcsökre kell készülni.  A hirtelen, helyenként több mint 20 fokos lehűlés, vérnyomás-ingadozást okoz, ilyenkor a korábbi statisztikai adatok szerint ugrásszerűen megnő az infarktus és a sztrók kialakulásának kockázata, a szívbetegek állapota pedig jelentősem romolhat.

És folytassuk az óraátállítással. Az előzőekben felsorolt panaszok mellé még társulnak intenzív alvászavarok, emiatt napközben szokatlan álmosságérzet léphet fel, csökken a teljesítőképesség és romlik a hangulat. A közúti balesetek száma szinte biztosan meg fog nőni ezeken a napokon, a koncentrálási problémák, tompa reflexek és az ingerült, kialvatlan sofőrök életveszélyt jelentenek az utakon.

Mit tehetünk?

Az, hogy ki hogyan reagál ezekre a rendkívüli változásokra egyénfüggő, csupán általános tanácsok adhatók. Pihenjünk sokat, fogyasszunk sok folyadékot, térjünk át egészséges étrendre, fogyasszunk sok C-vitamint, akiket az óraátállítás megvisel, ők naponta negyed óránként elosztva álljanak át a téli időszámításra. Az erősebben érzékenyeknek ajánlott meteogyógyászhoz fordulni. 

Hírek, újdonságok

A szárazság következménye az, hogy kiszárad a nyálkahártya, emiatt pedig könnyebben elkaphatjuk a fertőzéseket.

Hírek, újdonságok

Rendeléseink zavartalanul látogathatók!