Back to top

Így élje túl a hőséget!

A hőség rendkívüli módon megterheli a szervezetünket. A hirtelen jött forróság miatt tompábbak, figyelmetlenebbek leszünk, tartós hőségben azonban a szervezetünk egyre jobban kifárad, és más tünetek is megjelennek. Fontos, hogy komolyan vegyük testünk jelzéseit és megfelelő módon védjük egészségünket.

Hőség, kánikula, hőhullám, Meteo Klinika

A hőség miatt a keringési rendszerünk fokozott igénybevételnek van kitéve. Mindannyian megérezzük a forróság okozta kellemetlen panaszokat, a hőség kitágítja az ereket, van aki szédüléssel, tompasággal, figyelmetlenséggel reagál, de sokan vannak akiknek a szervezetük komolyabb jelzéseket küld válaszul.

A szívbetegek légszomjjal, fáradtsággal küzdenek ebben az időben, vagy éppen a vérnyomásuk kiszámíthatatlanul ingadozik. Aki hajlamos az érgyulladásra, számíthat a panaszának kiújulására is.

De egyéb gyulladásos folyamatok is belobbanhatnak, így nem ritka, hogy a nagy melegben megfázunk, vagy egyéb emésztőrendszeri panaszokkal küzdünk.

Az idős szervezet fokozottan veszélyeztetett, ezért idős hozzátartózóinkra ilyenkor jobban kell figyelni. Ők gyakran nem isznak megfelelő mennyiségű folyadékot, és a kiszáradás fenyegeti őket a forróságban.  

A kisgyermekek hőháztartása még nem elég stabil, így náluk elsősorban a túlhevülés megelőzésére kell figyelni.  Őket is kínáljuk többször folyadékkal.

Az extrém időjárási helyzetek nagyon megviselik a szervezetet. A változó időjárási helyzetek erős befolyást gyakorolnak a mindennapjainkra. Ha szeretné, hogy ne kínozzák a visszatérő panaszok, tegye fel kérdéseit meteogyógyászati szakrendelésünkön segítünk feltárni a háttérben húzódó okokat.

Hívjon bennünket tegye fel kérdéseit, vagy kérjen vizsgálati időpontot a (061) 296 0513 számon, hogy mielőbb megoldást találjon problémájára.

Mit tegyünk, ha támad a hőség?

  • A hőség idején nem javasolt az utcán tartózkodnia.
  • A napi bevásárlást a korai vagy a késő esti órákban végezze.
  • A napi szellőztetést a hűvösebb órákban végezze, napközben árnyékolja be a lakást.
  • Kerülje a fizikai munkát, a fizikai terhelést.
  • Ha napközben elintézni való dolga van, akkor pihenjen meg légkondicionált helyiségben.
  • Figyeljen a folyadékfogyasztásra, igyon szoba hőmérsékletű tiszta vizet, vagy citrommal ízesített vizet.
  • Ruházata könnyen szellőző, világos színű legyen.
  • Étkezésében zöldséges, gyümölcsös ételeket fogyasszon, kerülje a hús fogyasztását.
  • A közlekedésben számítson figyelmetlen sofőrökre, gyalogosokra. Megfontoltan, figyelmesen közlekedjen!

Az állatokra is veszélyes a nagy meleg, ezért nekik is szükséges biztosítani a hűvösebb helyiséget és a vizüket gyakrabban kell cserélni. Engedjük be az épület hűvös kőburkolatára, vagy ha más megoldás nincs, akkor locsolni kell a tappancsukat. Hogyan előzze meg a  kisállatok esetén a hősokk kialakulását? Ide kattintva olvashatja el.