Életmentő tippek a forró napokra! | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Életmentő tippek a forró napokra!

Ismét az átlagosnál jóval melegebb az idő hazánkban, sokan nagyon nehezen bírják a hőséget. A cikkben néhány hasznos tippet, tanácsot is adunk, amik akár életmentőek is lehetnek!

Augusztus 1-én, kedden a hőmérséklet csúcsértéke már sokfelé meghaladta a 35 fokot, a hét további részében pedig még ennél is melegebb lesz, egyes helyeken akár a 40 fokot is elérheti a legmagasabb hőmérséklet - erre a Dél-Alföldön van a legnagyobb esély.

A hőségnapokat nehezebben bírjuk, ilyenkor a koncentrálás is rosszabbul megy, csökken a teljesítőképesség, többeknél fejfájás is jelentkezhet. Az időjárási helyzet főként az idősek, a kisgyermekek, a túlsúlyosak és a keringési betegségekben szenvedők számára lehet rendkívül megterhelő, de az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. De mit tudunk tenni a panaszok ellen? Most adunk néhány tippet, tanácsot, amelyeket érdemes megfogadni kánikula idején:

Így vészeld át az elképesztő hőséget - videó!

Afrikai forróság -videó!

Letaglóz minket a hőség - videó!

- Testtömegtől és fizikai aktivitástól függően akár 3-5 liter folyadék bevitele javasolt, azonban célszerű kerülni a cukros és az alkoholos italok fogyasztását!

- Az izzadás során elvesztett ásványi sók pótlásáról is gondoskodjon!

- Könnyen emészthető valamint a vitamindús ételek fogyasztása javasolt!

- Ajánlott több időt hűvös, légkondicionált helyiségben tölteni.

- 10 és 16 óra között kerülje a tűző napon tartózkodást! Fektessen nagyobb hangsúlyt a bőrvédelemre, hiszen nagy a leégésveszély. Magas, 30-40-es faktorszámú fényvédőszerek használata ajánlott.

- Viseljen jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget, hiszen az erős sugárzás szemkárosító hatása hosszabb távon akár szürkehályogot is okozhat.

A hőhullámnak csak a jövő héten lesz vége, de a szerdai hidegfront érkezése még bizonytalan.

A következő napok várható időjárása:

 

A várható időjárás 2017. augusztus 3. és 9. között

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!