A rossz magatartásforma hátterei – a határok | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

A rossz magatartásforma hátterei – a határok

A rossz magatartásforma, a helytelen viselkedés hátterében több tényező is állhat. Az egyik megközelítés az, hogy figyelemfelhívás, illetve a szocializációs folyamat elsajátítása során kialakult tévút, ami nem lett megfelelő időben kijavítva, helyretéve.

A határok kellenek  - mondja szakértőnk, Pék Mariann!
Sokszor előfordul, hogy a gyerekek olyan dolgokat tesznek, amik számunkra egyértelműen nem férnek bele a ’’normál” keretek közé és ezzel rendesen ki is húzzák a gyufát.

Nem biztos, hogy tudatosak ezek a helytelen viselkedésformák.

A munkám során és magánemberként is azt látom, hogy nagyon sok gyermek határok nélkül kallódik.
Miért mondom, kallódik? Mert a határok fontosak!

Tudniuk kell, meddig mehetnek el, maguktól ezt képtelenek megfejteni. A szemtelenség és a rosszaság afféle szárnypróbálgatás ezekben az esetekben. Kipróbálnak helyzeteket és visszajelzésre várnak, hogy ez még vajon belefér-e, hogy meddig mehetnek el.

Mi többnyire kiborulunk és néma sikolyba folytjuk a reakciónkat, mert nem hisszük el, ez is velünk történik, és nem fér a fejünkbe, mit nem ért azon az adott kis ördögfióka, hogy az elvárttal ellentétesen cselekszik, még ezt is és ezt is véghezviszi. Hát meddig megy még el?

Addig, amíg hagyjuk. És itt lépnek be a határok. Meg kell húznunk a vonalakat, de nem csak magunkban csendben, közösen, együtt!
Azonnali reakciókkal a cselekedetekre, visszajelzésekkel, türelemmel.

Nem egy talicska büntetésre utalok, a megfelelő mondatokra, miértekre. (Ez most nem volt szép, mert… , Ez nekem fájt és megbántottál vele, mert…, Ez így nem jó, mert… .) Eleinte közutálat tárgyává válunk, de később hálás lesz érte a gyermek, mert megtanulja, figyelünk rá, nem kell kizökkentenie minket, anélkül is jelen vagyunk az életébe és el kezdi biztonságban érezni magát, mert a határok nem feltétlen bezárnak, védenek is, ha jól használjuk őket.

A Meteo Klinika komplex terápiákkal áll a magatartási zavarokkal küzdő családok rendelkezésére.

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

Szófogadó, azaz a szót elfogadó.
Sokat mondó kifejezés, hiszen együttműködést, engedelmességet sejtet.

Ez a gyerek rossz.

A problémák, olykor csak lesznek, máskor tápláljuk az általuk szült szörnyeinket. De sosincs késő felismerni és helyrerakni őket.

Az iskola különböző csaták színtere. Csatáké, melyeket többnyire gyerekek vívnak, hol egymással, hol felnőttekkel, és olykor magukban, magukkal.

Oldalak