Mi állhat a csúfolódó magatartás mögött? | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Mi állhat a csúfolódó magatartás mögött?

A magatartási problémákkal küzdő gyermekek különösen gyakran válnak a többiek céltáblájává, ami természetesen nem segít, sőt tovább rontja az állapotukat. A Meteo Klinika szakértője vizsgálja a kérdés két oldalát.

Pék Mariann:

Mindenki jó valamiben, és mindenki máshogy szép.
Miért így kezdem?
Mert a gyerekek csúfolódnak, néha kegyetlenek egymással, tudtukon kívül, de előfordul, hogy tudatosan.
Ez a viselkedési forma is lehet ellesett, amit elcsípnek egy-egy kritikus beszélgetésből, amit a felnőttek folytatnak véleményt formálva más személyekről (hiszen mindannyian született véleményhordozók vagyunk, csak páran magunkat kihagyjuk az értékelésből), és lehet védekezés is.
Védekezés, mert amíg hangosan felhívom a többiek figyelmét egy társam hiányosságaira, hibáira (lehet az külső, vagy belső), addig sem velem foglalkoznak. Ha megvan a kijelölt  ’’áldozat”, aki nem szól vissza és biztonságosan lehet piszkálni, gúnyolni, tutira nem tűnik fel senkinek, hogy a bántó fél haja rosszul áll, egy hete ugyan az a nadrág van rajta, vagy, hogy nem megy a hangos olvasás.
Felnőttként hatalmas felelősségünk van, a kimondott szavaink mögöttes jelentésekkel bírnak és cukorként gyűjtik fel utánunk a gyerekek, édes minden új íz, ami szuvasítja a gyermekkor lelkét.

A szavak is komoly sebeket képesek ejteni, mind a két félen a piszkálódásban, aki mondja, és aki kapja őket hasonló hegeket hordoz, csak az egyikük támadással védekezik.
Ha azt látom, hogy elindul egy ilyen lavina a diákjaim között, az elején megpróbálom lefékezni.
Elmondom, hogy mindenkinek vannak hibái, de nem dörgöljük ezt minden pillanatban a másik orra alá, mert ha valaki folyamatosan negatív dolgokat kap, nem lesz boldog az élete, és nem azért vagyunk egymás mellett, hogy megmérgezzük a pillanatainkat. Ha nem tudsz kedvesen szólni, vagy nincs mit mondanod, inkább ne szólítsd a másikat meg!
És igen klisé, de mindenki jó valamiben, csak meg kell találni mi az, ami az egyikünknek izzadva is alig vezet eredményhez, a másikunknak lehet, épp az megy könnyen.
Ha megtanulunk örülni más sikereinek, támogató környezetet teremtünk magunk köré, egy támogató környezetet, melyben vállveregetést és bíztatást kapunk csúfolódás helyett.

Fontos, hogy megvizsgáljuk mindig mind a két fél helyzetét, mielőtt ’’ítéletet” mondunk. A gúnyolódás eszköz, támadás a védekezés helyett.
Az erős, kiegyensúlyozott személyiség nem bánt, ha rendben van, a gyenge az, aki gyengébbet keres, hogy átnézzenek az ő gyengesége felett.

További cikkek, információk a Meteo Klinika tematikus ADHD-BTM oldalán és a „Nehéz Kölykök Centruma” FB csoportjában [A szerk.]

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

,, -A szeretet olyan, mint a varázslat?
- Olyan.
- De csak a mesében, igaz?

Jó pár szülővel beszéltem már az érzésről, ami elhatalmasodik felettük, ha problémával küzdő gyermeket nevelnek.

Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben.
Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.

Szófogadó, azaz a szót elfogadó.
Sokat mondó kifejezés, hiszen együttműködést, engedelmességet sejtet.

Oldalak