Játszmák szülte nehézségek | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Játszmák szülte nehézségek

,,Itt van az ősz, itt van újra." Becsengettek.
Hát, vegyünk egy nagy levegőt és vágjunk bele az új tanév kerekedő történetébe és készüljünk fel.

Készüljünk fel felnőttként a kialakuló játszmákra, és próbáljuk őszinteséggel, nyugalommal, nem sértettként, segítő szándékkal felülkerekedni rajtuk!

Pék Mariann pedagógiai szakértőnk gondolatai a témában: talán erős szó a játszma, és valóban, érezhetjük nem helyénvalónak, ha iskolai közegről beszélünk, de nézzünk mögé a jelentésének.

Mik is azok a játszmák? Olyan ismétlődő történések, amikkel nem tudatos szinten biztonságot teremtünk magunk számára, de valahol mégis sablonos viselkedések, melyek gyakran kellemetlenségeket okoznak számunkra. A játszmák nem kívánt ismétlődést hoznak az életünkbe, felnőttként is nehezen vesszük észre őket és, ha gyermekeinknek nem segítünk letenni őket, könnyen beleragadhatnak és szocializációjuk rossz útra térhet.

Honnan származhatnak a játszmák? Amikor játszmázunk, akkor egyik legalapvetőbb gyermeki vágyunkra törekszünk, hogy törődjenek velünk, vegyenek észre bennünket, akár így, akár úgy (dicsérettel, szidással, szeretettel, haraggal, bárhogy, csak tudjanak rólunk), gyermekként az elszigetelődés a legrémisztőbb dolog és valljuk be, felnőttként sem az álmunk.

Mikor lehet szó játszmáról? 
Ha a gyermek eddigi viselkedése, jelleme fordul, például előfordulhat, hogy magára veszi az áldozat sikertelenségekbe belenyugvó szerepét, csendes, magába forduló lesz, holott eddig vidám és tettre kész volt (elfáradt, egyszerűbb így, eleve elrendelni magát).
Az osztály, a csoport bohóca, vagy rossz gyereke lett (a hiányosságait elfedi rosszalkodással, addig sem derül ki, hogy mondjuk, a számolás nehezen megy, illetve ha eddig nem figyeltek rám, most tuti fognak, teljes a siker, csak valami helytelent kell tennem).

Mint, már említettem sok gyerek számára az iskola egy teljesen új helyzet, sokuk számára pedig egy szünet után visszatérő közeg, amibe ismét bele kell rázódni. Akár melyik félt nézzük, a reakciók hasonlóak, hiszen a bukkanók is többnyire ugyan azok.
Ne felejtsük el, ezzel a viselkedésformával az adott gyermek csak védekezik, vagy nem tudja, hogyan kellene cselekednie. Segítsünk neki, hallgassuk meg, és fogalmazzuk meg a számára új érzelmeket, ezzel elűzve a félelmet, hogy letehesse a játszmáit és lélegezhessen!

A Meteo Klinika szakemberekkel, terápiákkal áll a szülők és gyermekek rendelkezésére.
Ha úgy érzi, valami nem stimmel, de nem tudja megfogalmazni, vagy már ezer dolgot kipróbált, hogy könnyítse gyermeke nehézségeit, itt az ideje, kérje segítségünket!

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

A tanév véget ért, és a felnőttekre rászakad a nyár.
Nem könnyű feladat.

,, -A szeretet olyan, mint a varázslat?
- Olyan.
- De csak a mesében, igaz?

Jó pár szülővel beszéltem már az érzésről, ami elhatalmasodik felettük, ha problémával küzdő gyermeket nevelnek.

Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben.
Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.

Oldalak