A harcosok klubja | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

A harcosok klubja

Az iskola különböző csaták színtere. Csatáké, melyeket többnyire gyerekek vívnak, hol egymással, hol felnőttekkel, és olykor magukban, magukkal.

 
Pék Mariann gyógypedagógia szakértőnk: a viselkedési zavar kicsit más szemszögből.

Az iskola különböző csaták színtere. Csatáké, melyeket többnyire gyerekek vívnak, hol egymással, hol felnőttekkel, és olykor magukban, magukkal.
A legtöbb ilyen csata az ellenállással kezdődik.
És gyakran a felnőttek által rutinként használt felszólító mód robbantja ki, hisz az ellenálló gyermeknél ez csak olaj a tűzre (,,biztos, hogy nem megyek, nem csinálom, nem érdekel…”), a végkifejlet kőbe maródott, parttalan viták, harag, megértetlenség és még sorolhatnám.
Az ellenállás a kamaszkorba lépéssel napi szintű, nem minősíteném devianciának sem, afféle kötelező viselkedés inkább, amit a gyermekben létrejövő változások szülnek. Ez a lázadás is lehet erőnkön felüli, felnőttként, de ha következetesek maradunk és határokat húzva adunk szabadságot, megkönnyítjük saját és a szóban forgó kamasz helyzetét is.

Mikor van nagyobb probléma, mikor beszélhetünk ebben a típusú harcban arról, hogy a kis harcosok az ellenállásuk mögött segítséget igényelnek?
Amikor az adott gyermek viselkedésének jellemzőjévé válik a kontroll mellőzése, képtelen a szabályok betartására, és nincs tisztában azzal, mit várnak el tőle.
Ekkor már viselkedési zavarról beszélünk.
A viselkedési zavarral élő gyermekek a közösségben bomlasztóak, állandó szabályszegőek, vég nélkül mennek neki a falnak, akár hányszor is csattannak azon, képtelenek változtatni, következtetéseket levonni, nem tudnak segíteni saját magukon, egyedül nem megy.
Tudnunk kell, hogy ezek a gyerekek önértékelési problémával is küzdenek, hiszen a magukról kapott visszajelzések többnyire nem pozitívak, viselkedésük legtöbbször szidást eredményez.
Egy folyamatosan pörgő mókuskerékben van, figyelmet kap a nem megfelelő viselkedésével, célt ér, így éli meg (még akkor is, ha az a figyelem szidás és büntetés a felnőttek részéről), a kapott figyelem pedig életben tartja a devianciát.
Társas kapcsolatokban a fent említett dolgok miatt gyengék, kortársaik számára terhes velük a közösségi lét. Minden csínyhez kell általában legalább két személy, ők magányos „rosszak”.
A viselkedési zavar ritkán jár egyedül, egyéb tanulási zavar megjelenhet mellette (olvasási zavar, alul teljesítés…). 

Nem lehet könnyű gyermekként ezeket a harcokat megvívni, úgy, hogy legnagyobb ellenségük önmaguk és csatáik naponta ismétlődnek.
Felnőttként a megértéssel, a felismeréssel, az időben adott megfelelő segítséggel (terápia, szakember: pszichológus, gyógypedagógus, tanácsadó, fejlesztő) tudunk támogatást adni.

Ha úgy érzi, eddig nem találta meg a megfelelő segítséget, a Meteo Klinikán műszeres vizsgálatokkal és személyre szabott korszerű terápiákkal segítjük a gyermekek nehézségeit megoldani, erről itt tájékozódhat.

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

A tanév véget ért, és a felnőttekre rászakad a nyár.
Nem könnyű feladat.

,, -A szeretet olyan, mint a varázslat?
- Olyan.
- De csak a mesében, igaz?

Jó pár szülővel beszéltem már az érzésről, ami elhatalmasodik felettük, ha problémával küzdő gyermeket nevelnek.

Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben.
Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.

Oldalak