Back to top

Démonok között

A problémák, olykor csak lesznek, máskor tápláljuk az általuk szült szörnyeinket. De sosincs késő felismerni és helyrerakni őket.

 

Megesik, hogy a saját hibámba esek - vall a munkájáról Pék Mariann pedagógiai szakértőnk.
Értem ez alatt azt, hogy nem nézek eléggé a miértek mögé.
Igyekszem igazságos lenni a felmerülő konfliktusok megoldásakor az iskolában, megbeszélni mindent és jó kérdéseket feltenni.
De előfordul, hogy a kérdések kevesek és a hallgatásra szánt idő sem sok.
Felnőttként olykor megfeledkezem saját démonjaimról, illetve helyén kezelem őket, de elfelejtem, hogy a gyerekek is küzdenek, megesik, hogy olyan gyermek küzdi a legnagyobb harcot, akiről azt feltételezem, minden rendben vele. És értetlenül állok az okok felett, ami a problémákat szülte, illetve rosszul nézem, hiszen az okok állnak a gyermek felett.
A sorrendnél a hiba, a gond lesz (főleg, ha az érintett gyermek kamasz), látom magát, a gyereket, mögé kell tudnom nézni, hogy megkapjam a válaszokat. És nagyon sok időt adnom ahhoz, hogy megértsem, és megtaláljam az eszközt, ami segítheti őt a saját démonjainak a leküzdésében.
Mert a felnőtté válással, az iskolákba kerüléssel egyre több lesz a feladat, a megfelelésre késztetés, a megmérettetés. A személyiség formálódik, a gyermeki lét átalakul és az ágyak alatt lakó szörnyek előmásznak, problémákká alakulnak, melyek akkor kezelhetőek csak, ha nevükön tudjuk nevezni őket.

Igen, megesik, nem megy egyből nekem sem, pedig papírom van róla gyógypedagógusként. Hát mi van akkor, ha szülőként sem zökkenőmentes helyén kezelni az adódó nehézségeket a gyermeknevelésben? Semmi. Csak vegyük észre, ha valami nem működik úgy, ahogy eddig, változtassunk, álljunk meg, keressünk időt, és nyugodtan kérjünk segítséget.

Ha úgy érzi, szükség lehet segítségre, a Meteo Klinikán műszeres vizsgálatokkal és személyre szabott terápiákkal segítjük a gyermekek nehézségeit megoldani.

 

Figyelemproblémák

Igen sok embert érint és sok a kérdés körülötte. Joggal! Nincs rá általános megoldás de még egységes megítélés sem. Sok esetben viszont komoly segítséget nyújthat a Meteo Klinika!

Figyelemproblémák
Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben. Mikor és hogyan? Kitől és miért? Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.
Figyelemproblémák
A problémák, olykor csak lesznek, máskor tápláljuk az általuk szült szörnyeinket. De sosincs késő felismerni és helyrerakni őket.
Figyelemproblémák
Egy szó, amit gyakran tévesen használunk! Gyógypedagógiai szakértőnk segít a kérdéskörben eligazodni.