Back to top

Beszéljünk róla! A tanulási zavarról kicsit részletesebben

Egyre több az a gyermek, aki megkapja, tanulási zavarral küzd, mert teljesítménye elmarad az elvárttól. De nézzünk kicsit a kifejezés mögé gyógypedagógus szakértőn

k, Pék Mariann segítségével!

A tanulási zavar egyfajta korlát, amibe az adott gyermek ütközhet a tanulási folyamat során.
Enyhébb változata a tanulási nehézség, ami a legkönnyebben korrigálható korrepetálással, felzárkóztatással, hiszen többnyire külső hatásra alakult ki (lemaradás, hiányzás…).
Előfordulhat tanulási akadályozottság: ,,mindazok a gyermekek és fiatalok, akik a tanulási képesség fejlődési zavara következtében tartósan és feltűnően nehezen tanulnak”.
És a tanulási zavar, olyan eltérések, összességének következménye, melyek a központi idegrendszer működésének a normáltól való eltérésével alakult ki, illetve ennek következményének tekinthető. Területei: figyelem, emlékezet, gondolkodás, koordináltság, beszéd, olvasás (diszlexia), írás (diszgráfia), betűfelismerés, számolás (diszkalkulia), szociális képességek, érzelmi érettség.
Utóbbi esetekben már szakemberek bevonása javallott a gyermekek megsegítésében a megfelelő terápiák, fejlesztések, rehabilitációs órák keretein belül.

Sokszor megkapom azt a kérdést, hogy „Miért van egyre több gyermek, aki besorolást ’’nyer” a fent említett három kategóriába?”
Nehéz ezt a miértet megválaszolni. Egy olyan életet élünk a legtöbben, amiben a bukkanók mókuskerekeket támasztanak meg, értem ez alatt azt a felfokozott tempót, ami a hétköznapjainkat diktálja. Semmire nincs időnk, semmit nem engedhetünk meg nyugalomban, felnőtt létünk inspirációját munkánk adja, és ezt gyermekeink érzik, illetve elszenvedik, reagálnak rá, olykor nehézségekben megfogalmazva, hiszen érzékenyebbek minden rezzenésre, amit mi átélünk, napjaink impulzivitása nyomokat hagyhat fejlődésükön akaratlan.

A megfelelő eszköz megtalálása és az időben elkezdett segítség megadása sokat korrigálhat ezeken a zavarokon, ezért is tartom fontosnak beszélni róla. Mi itt a Meteo Klinikán az évek során kifejlesztett diagnosztikai és terpiás eszközeinket a gyermekek számára is elérhetővé tettük. Szakrendelésünkön várjuk Önöket. 

Ha úgy érzi, szüksége van segítségre, a Meteo Klinikán műszeres vizsgálatokkal és személyre szabott terápiákkal segítjük gyermeke nehézségeit megoldani. 

Figyelemproblémák

Igen sok embert érint és sok a kérdés körülötte. Joggal! Nincs rá általános megoldás de még egységes megítélés sem. Sok esetben viszont komoly segítséget nyújthat a Meteo Klinika!

Figyelemproblémák
Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben. Mikor és hogyan? Kitől és miért? Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.
Figyelemproblémák
A problémák, olykor csak lesznek, máskor tápláljuk az általuk szült szörnyeinket. De sosincs késő felismerni és helyrerakni őket.
Figyelemproblémák
Egy szó, amit gyakran tévesen használunk! Gyógypedagógiai szakértőnk segít a kérdéskörben eligazodni.