Az iskola, mint első kudarcaink színtere | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Az iskola, mint első kudarcaink színtere

Meglepő dologra figyelmeztet Pék Mariann a Meteo Klinika gyógypedagógus szakértője: az iskola sajnos megfelelő színtér a kudarcok átélésére is, kudarcokéra, melyekkel sokszor először találkozik az adott gyermek, hiszen szembesülnie kell saját képességei határaival.

Mi vezethet a kudarc átéléséhez?
Az iskolában a tanulók teljesítménye megmérettetésre kerül (színekkel, osztályzatokkal, százalékokkal…). Sok gyermek ezt az értékelést egyenrangúnak tartja a személyének minősítésével, pedig ez több összetevős dolog, szól a tananyagról, a pedagógus és a gyermek aktuális munkájáról is.

Megjelennek a szabályok, melyeket, be kell tartani, a szabályok, melyekben elveszik a saját akarat.

Kialakulnak szituációk, amik versenyeket szülnek, a gátlásosabb gyermekek pedig a háttérbe kerülnek.

A munkám során sokféle gyermekkel találkozom, mindegyikük egy külön kis színfolt a hétköznapokban a saját kis foltozni való lelkükkel.
Már sokszor említettem, de nem győzöm hangsúlyozni, minden ember más, és ezt fontos szem előtt tartani a gyerekeknél is, mikor minősítjük teljesítményüket.
Van, aki izgul, nehezebben illeszkedik be, és mikor szerepelnie kellene, inkább visszahúzódik, ez által nem tud számot adni tudásáról.
Van, aki lassabb, több időre lenne szüksége.
Akadnak tanulási nehézséggel küzdők (diszlexia, diszkalkúlia, diszgráfia).
Sokaknak jelen van az életükben a figyelemzavar. És, még sorolhatnám a meglévő nehézségeket, melyek kudarcok sorát görgetik gyermekeink elé, de akármi is az ok, tekintsük megoldandó feladatnak, ne pedig „átoknak”, amit időközönként ráolvasunk tulajdonosára, különben mi magunk, a felnőttek leszünk a ránk bízott gyermekek legnagyobb kudarc forrásai.

Elkerülhetőek ezek a kudarcok, ha szilárd önértékelésre tanítjuk a gyerekeket.

Mondjuk el nekik, hogy vannak határaik, és ehhez képest mi az az elérhető teljesítmény, amit elvárunk, hisz képes rá, fogalmazzuk meg közösen!
Tudniuk, kell, hogy nincs gond azzal, ha hibáznak, hisz a hibák felismerhetőek és korrigálhatóak, és csak az hibázik, aki dolgozik is.

Persze, ha már megvan a baj, szükség lehet segítségre. A Meteo Klinikán műszeres vizsgálatokkal és személyre szabott terápiákkal segítjük a gyermekek nehézségeit megoldani.

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

A tanév véget ért, és a felnőttekre rászakad a nyár.
Nem könnyű feladat.

,, -A szeretet olyan, mint a varázslat?
- Olyan.
- De csak a mesében, igaz?

Jó pár szülővel beszéltem már az érzésről, ami elhatalmasodik felettük, ha problémával küzdő gyermeket nevelnek.

Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben.
Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.

Oldalak