Az időről | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Az időről

Az idő a legfurcsább dolog, ami körbe vesz minket. Egész mást jelent a gyerekek számára. És nekünk, felnőtteknek?

Az idő a legfurcsább dolog, ami körbe vesz minket, azt hiszem, főleg, ha gyerekekkel telnek a napjaink – mondja tapasztalatból a Meteo Klinika szakértője, Pék Mariann.

A múlását magunkon sosem vesszük észre, viszont a gyerekek hordozzák a jelentőségteljes súlyait.
Ami nekünk felnőtteknek egy hét, vagy pár hónap csupán, számukra olykor örökké valónak tűnik.
A nyár sem hosszú, de pont elég ahhoz, hogy tíz centivel magasabban térjenek vissza az iskolába, és hogy elfelejtsenek egy csomó dolgot, a pedagógiai munka szeptemberben újra értelmét nyerheti.
Sokat tanulok az időről a diákjaimtól, legfőképp értékelni.
Mindig rohanunk, elkésünk, korábban érkezünk, nem érünk oda, nekünk elrepül a pillanat és két kapkodás között a felszínen a legfontosabb dolog az, ami elveszik.
Elveszik a ránk bízott gyermek bizalma, a figyelme felénk, a figyelmünk felé, a tartalmas beszélgetés, a gyerekkor.        

Lerázzuk magunkról a felelősséget, időnk nincs, de egyéb mást biztosítunk, tehát úgy gondoljuk, mindent megtettünk. Iskola, szakkörök, külön órák, és egyéb foglalatosságok, amik a tanítás után még több időt vesznek el a gyerekektől, és a felnőttektől is, időt, amit együtt tölthettek volna és időt, ami nem jön vissza… és szép lassan idegenné válik saját gyermekünk.
Persze nem azt mondom, hogy felesleges a tehetséggondozás, vagy felzárkóztatás, nem az. Csak ne lopjunk időt vele, ne nyomorítsunk meg sikertelenségek halmazával fejlődő lelkeket, fogadjuk el, hogy valakinek jobban megy a matematika, és valakinek a közepes teljesítmény a maximális belőle, de mellette mondjuk fantasztikusan játszik hangszeren.
A folytonos lépéstartás és rohanás olykor stresszben végződhet és a viselkedési változásokban végződhet (gyermekkori depresszió, figyelemzavar, fáradékonyság, tanulási eredménytelenségek, agresszió…).
Szánjuk arra időt, aki és ami megérdemli, aki és ami fontos, mert így lesz a folyamat eredményes.
A gyerekek is hálásak a nekik szánt figyelemért, az időért, amit csak nekik adunk a sajátunkból és az időért, ami pozitív eredményekkel gazdagítja őket.
Meg kell tanulnunk néha leülni és hallgatni, átcsoportosítani értékeket.

Ha komolyabb a baj, érdemes időben segítséget kérni.

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

Ez a gyerek rossz.

A problémák, olykor csak lesznek, máskor tápláljuk az általuk szült szörnyeinket. De sosincs késő felismerni és helyrerakni őket.

Az iskola különböző csaták színtere. Csatáké, melyeket többnyire gyerekek vívnak, hol egymással, hol felnőttekkel, és olykor magukban, magukkal.

Egy szó, amit gyakran tévesen használunk! Gyógypedagógiai szakértőnk segít a kérdéskörben eligazodni.

Oldalak