Back to top

Az időről

Az idő a legfurcsább dolog, ami körbe vesz minket. Egész mást jelent a gyerekek számára. És nekünk, felnőtteknek?

Az idő a legfurcsább dolog, ami körbe vesz minket, azt hiszem, főleg, ha gyerekekkel telnek a napjaink – mondja tapasztalatból a Meteo Klinika szakértője, Pék Mariann.

A múlását magunkon sosem vesszük észre, viszont a gyerekek hordozzák a jelentőségteljes súlyait.
Ami nekünk felnőtteknek egy hét, vagy pár hónap csupán, számukra olykor örökké valónak tűnik.
A nyár sem hosszú, de pont elég ahhoz, hogy tíz centivel magasabban térjenek vissza az iskolába, és hogy elfelejtsenek egy csomó dolgot, a pedagógiai munka szeptemberben újra értelmét nyerheti.
Sokat tanulok az időről a diákjaimtól, legfőképp értékelni.
Mindig rohanunk, elkésünk, korábban érkezünk, nem érünk oda, nekünk elrepül a pillanat és két kapkodás között a felszínen a legfontosabb dolog az, ami elveszik.
Elveszik a ránk bízott gyermek bizalma, a figyelme felénk, a figyelmünk felé, a tartalmas beszélgetés, a gyerekkor.        

Lerázzuk magunkról a felelősséget, időnk nincs, de egyéb mást biztosítunk, tehát úgy gondoljuk, mindent megtettünk. Iskola, szakkörök, külön órák, és egyéb foglalatosságok, amik a tanítás után még több időt vesznek el a gyerekektől, és a felnőttektől is, időt, amit együtt tölthettek volna és időt, ami nem jön vissza… és szép lassan idegenné válik saját gyermekünk.
Persze nem azt mondom, hogy felesleges a tehetséggondozás, vagy felzárkóztatás, nem az. Csak ne lopjunk időt vele, ne nyomorítsunk meg sikertelenségek halmazával fejlődő lelkeket, fogadjuk el, hogy valakinek jobban megy a matematika, és valakinek a közepes teljesítmény a maximális belőle, de mellette mondjuk fantasztikusan játszik hangszeren.
A folytonos lépéstartás és rohanás olykor stresszben végződhet és a viselkedési változásokban végződhet (gyermekkori depresszió, figyelemzavar, fáradékonyság, tanulási eredménytelenségek, agresszió…).
Szánjuk arra időt, aki és ami megérdemli, aki és ami fontos, mert így lesz a folyamat eredményes.
A gyerekek is hálásak a nekik szánt figyelemért, az időért, amit csak nekik adunk a sajátunkból és az időért, ami pozitív eredményekkel gazdagítja őket.
Meg kell tanulnunk néha leülni és hallgatni, átcsoportosítani értékeket.

Ha komolyabb a baj, érdemes időben segítséget kérni.