Az ADHD, sokan használjuk, halljuk, de mit is jelent? | www.meteoklinika.hu - Meteo Klinika - Humánmeteorológia

Az ADHD, sokan használjuk, halljuk, de mit is jelent?

Azt hiszem, az a felnőtt, aki napjai jelentős részét gyermekekkel tölti, ma elég sokat találkozik ezzel a négy betűvel. Az ADHD-ról röviden, szakértőnktől, Pék Marianntól.

A napokban dolgoztam együtt egy kisfiúval, aki fontosnak tartotta, hogy elmondja nekem, ő ADHD-s, de amint kimondta, közölte, azt nem tudja, mit jelent.

Röviden megbeszéltük, hogy néha nem úgy reagál dolgokra, ahogy elvárnák tőle, és előfordul, hogy nem a szándékának megfelelően sülnek el a cselekedetei, sok minden érdekli, de nehéz egy valamire figyelni csak, hamar dühbe jön, és sokszor kell bocsánatot kérnie.

De mi is az az ADHD felnőtt nyelven?
A négy betű:  Attention Deficit Hyperactivity Disorder (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar).
Neurológiai eredetű, vagy veleszületett, vagy a fejlődés során kialakult rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll (szétszórtság, nyüzsgés, figyelmetlenség).  Lehet részképesség-zavar, de akad olyan súlyossági fok, hogy sajátos nevelési igényhez vezet (SNI státusz).

Konszenzusra jutottunk egymással, megállapítottuk, hogy a felsoroltak nem jóvátehetetlen ’’bűnök”, és nincs semmi baj, hiszen mi, a felnőttek is küzdünk hasonló problémákkal, csak megtanultuk kezelni, helyre rakni őket.

Nekünk már jobb esetben megvan az eszközünk magunkhoz, a gyerekek pedig segítséggel megtalálják a sajátjukat, csak idő és odafigyelés kell (mint már mondtam, minden gyermek lelkéhez más út vezet).

A Meteo Klinika komplex terápiákkal áll az ADHD-s gyermekek rendelkezésére, hogy megkönnyítse hétköznapjaikat.

Nehéz Kölykök Centruma - Jó tudni...

A tanév véget ért, és a felnőttekre rászakad a nyár.
Nem könnyű feladat.

,, -A szeretet olyan, mint a varázslat?
- Olyan.
- De csak a mesében, igaz?

Jó pár szülővel beszéltem már az érzésről, ami elhatalmasodik felettük, ha problémával küzdő gyermeket nevelnek.

Van, hogy segítséget kell kérni, megfelelőt, a megfelelő időben.
Erről beszélt pedagógiai szakértőnk, Pék Mariann.

Oldalak