Back to top

Az ősz és hatásai a hétköznapjainkra

Az ősz szeszélyes, a gyerekek viselkedésére és egészségi állapotára is hat az időjárás és a hozzá kapcsolódó folyamatok jelenségek.

Az ősz szeszélyes, tapasztalataim szerint a gyerekek viselkedésére is hat az időjárás és a hozzá kapcsolódó jelenségek – mondja Pék Mariann gyógypedagógus szakértő.
Több fronton kell megküzdeniük az életükben bekövetkező változásokkal.
Az iskolát már említettem korábban, a nyár utáni kialakított szokásrenddel.
És most itt az ősz!
Az egyre hidegebbet hozó frontok, a reggel még zimankó, a délután elhagyjuk a kabátot jelenséggel. Olykor esik, a szél sokat fúj. Rövidülnek a nappalok szép lassan, hamarabb lesz sötét, kevesebb idő jut a szabadban számukra a játékra, a kalandokra.
Ránk felnőttekre is hat, fáradékonyabb lesz az ember, előfordul, hogy kissé türelmetlenebb is, egyeseknél melankóliába hajlik a jellem.
Ugyan ez megfigyelhető a gyerekeknél is, lassabban ébrednek fel reggelente, nehezebben indul a nap, kicsit gyengébb is lehet a teljesítmény az iskolapadban.

A nehézségekkel küzdő gyerekek esetében ezek a hatások még fokozottabbak, érzékenyebbek, fogékonyabbak az időjárásban végbemenő hirtelen változásokra, frontokra, szélsőséges légköri viszonyokra. Gyakran fizikai tünetek (fejfájás, alvási problémák és egyebek) is jelentkeznek náluk a fáradékonyság és a magatartási devianciák szélsőségei mellett, a „rossz” gyermek ilyenkor „rosszabb”, a hangos, hangosabb, a depresszív még jobban magába roskadhat.
Az ősz szeszélyes, nekünk felnőtteknek kell kézben tartanunk a dolgokat, több türelemmel, odafigyeléssel, tudatossággal és megértéssel.
Nem könnyű, de pont, mint az ősz, ezek a dolgok is meghozzák idővel a gyümölcsüket.

Ha a házi praktikák nem vezetnek eredményre, és kifogyott az ötletekből vagy energiából, ma már kaphat segítséget szakemberektől. A Meteo Klinika szakrendelése műszeres vizsgálatokkal és terápiákkal áll a szülők és gyermekek rendelkezésére.

A rendelés általában ajánlott a panaszok rendszertelenül történő megjelenése esetén, különösen, ha ezek korábbi kezelések ellenére is fennállnak. Ha egészségi állapotuk, közérzetük ingadozik, nagy valószínűséggel az időjárás és a légköri folyamatok is komoly szerepet játszanak hétköznapjaikban. A vizsgálati módszerek alkalmasak az ilyen eredetű panaszok és veszélyeztetettségek felmérésére is. Ma már felesleges emiatt szenvedniük, a megfelelő gyógymódokkal a bajok sikeresen kezelhetőek. Bővebben erről itt tájékozódhat, vagy hívja a rendelő telefonszámát.