Back to top

Ítélkezés helyett

Ez a gyerek rossz.
Nagyon könnyen kimondott ítélet, a szavak súlyáról már nem is beszélve, a mondaton belüli felsejlő oximoron pedig akár szórakoztathatna is, mint felnőttet, de inkább bosszant.

Ítélkezés helyett

,,Egy gyermekről beszélünk, aki még nincs ’kész’, de már elvárjuk tőle, hogy valamilyen legyen, sőt elrendeljük vagy jónak, vagy rossznak.” – Pék Mariann gyógypedagógus szakértőnk gondolatai a magatartási problémák kapcsán.

Ne Tegyük!
Inkább adjunk esélyt neki, hogy az előtte álló időben, amíg „valamilyen lesz” hasznos, érthető tapasztalatokat kaphasson, és ne ítéletet mondó felnőtt legyen.
A rossz gyerek nem ok nélkül rossz, nem azért rossz, mert az akar lenni. Rossz, mert nem tudja, hogyan lehetne másmilyen.
Minden viselkedési forma hátterében áll valami.
A tanítványaim között akad egy-két gyermek, aki magatartási problémákkal küzd (figyelem- és tanulási zavar mellett esetleg, ezzel még nehezebb helyzetben).
Azt hiszem, mondhatom, nincs két egyforma napunk, nem unalmas hétköznapokat élek.
Szinte sosem fordul elő, hogy egy nevelési helyzetben felmerülő problémára az egyik gyermeknél bevált módszer megoldást jelentene egy másik gyermeknél hasonló helyzetre.
De egy biztos a megérteni akarás segít, és nem feltétlen nekem, felnőttnek, de a rossz szituációban lévő gyereknek igen. Mert azzal, hogy időt szánok rá és kérdezem, meghallgatom, a léte kap visszaigazolást, az, hogy tett valamit. És a valamik néha nem jól sülnek el, de javíthatóak.
És lehet, hogy ő nem akarta a folyosón leszedni a plakátot, de „annyira unatkozott ..., dühös volt a testvérére …, nem figyelt oda …, félt menni edzésre…” .
És ő nem tudja, most mit kell tennie, és ezért legközelebb is ezt teszi, ha hasonlókat érez, és ezért egy kimondott ítéletben marad. Rossz lesz.

Nekünk felnőttként jut az a feladat, hogy elmondjuk, miket tehet, merre mehet, hogy időt szánjunk beszélgetésre és miértekre.
Legyünk olyan felnőttek, akik mellett mernek, tudnak levegőt venni a gyerekek!

 

Ha úgy érzi, szükség lehet segítségre, a Meteo Klinikán műszeres vizsgálatokkal és személyre szabott terápiákkal segítjük a gyermekek nehézségeit megoldani, erről itt tájékozódhat.