Back to top

Szívvédő Omega-3 zsírsavak

Kellemetlen gyulladások? Magas koleszterinszint és szív- érrendszeri betegségek? Az omega-3 zsírsavak vérhígító hatásúak, csökkentik a vérlemezkék összetapadását. De hogyan juthatunk hozzá?

A rendszeres lazacfogyasztás, illetve a lazacban található omega-3 zsírok bevitele csökkentheti a koszorúér-betegségek kockázatát. Ezek segíthetnek növelni a HDL (a „jó” koleszterin) mértékét, csökkenthetik a vérnyomást, stabilizálhatják a szívverést, és ezáltal megakadályozhatják a halálos szívrohamok egyik fő okát, a szívritmuszavart. Az omega-3 zsírsavak vérhígító hatásúak, csökkentik a vérlemezkék összetapadását, amely vérrögök kialakulásához és szélütéshez vezet.

Szabályozhatják a vérnyomást. Ha sok lazacot vagy tengeri halat fogyasztunk, a vérnyomásunk csökkenhet, mivel az omega-3 zsírsavak megnövelik az érfalak rugalmasságát.  Az omega-3 zsírokban gazdag lazac (és más tengeri halak) fogyasztása tehát számos szív-és érrendszeri betegség kockázatának csökkenésével jár, beleértve a szívrohamot, az agyvérzést, a magas vérnyomást és a vér magas triglicerid szintjét. Egyes kedvező hatások már heti egy adag (10-15 dkg) lazac fogyasztásánál is érezhetők, azonban a teljes védelem érdekében legalább heti 2-3 alkalommal fogyasszunk lazacot vagy hasonló hideg vizű tengeri halat. 

A rendszeres Omega-3 zsírsav fogyasztás csökkentheti a depressziót és számos mentális probléma (például letargia, figyelemhiány, időskori elbutulás, skizofrénia, Alzheimer-kór) káros hatásait.

A lazacot persze nem csak az egyedülálló Omega-3-zsírsavtartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a koncentrált fehérje –és aminosav tartalma miatt is.  A lazac olyan bioaktív fehérjemolekulákat (peptideket) tartalmaz, amelyek különleges védelmet nyújtanak az ízületi porcoknak, javítják az inzulintermelés szabályozását és hatékonyságát, illetve csökkentik az emésztőrendszer gyulladásait.

Természetes gyógymódokkal és egyénre szabott terápiákkal segítjük egészsége megtartását, gyógyulási folyamatait. Kérjen időpontot meteogyógyászunktól!