Back to top

Ingadozó kalciumháztartásunk

Tudta, hogy a mák nyolcszor több kalciumot tartalmaz,mint a tehéntej? A juhtóró pedig ötször annyit, mint a tehéntúró?

Mindannyian jól tudjuk, hogy ha nem veszünk magunkhoz elegendő kalciumot, akkor törékenyebbé válnak a csontjaink, a fogaink romlásnak indulnak, akár szívműködési zavarok léphetnek fel, de fontos szerepe van a véralvadásban és a hormonrendszer működésében is. De vajon tudjuk-e, hogy az időjárás miként hat a kalciumháztartásunka?

Testünk nem termel kalciumot, és melegebb időszakban izzadás útján ráadásul még veszítünk is belőle. Éppen ezért fontos, hogy naponta gondoskodjunk pótlásáról, nem csak a fent leírt élettani folyamatok miatt. Szervezetünk kalciumot használ a bőr, a körmök, a haj növekedéséhez is. 

A kalcium felszívódásához szükséges a D-vitamin. A D-vitamint a szervezetünk képes előállítani bizonyos mennyiségben, így nagyon fontos, hogy a napsütéses napokon vegyünk napfürdőt. Aki nem tartózkodik a szabadban és nem éri napsugárzás, annak étrendkiegészítők formájában ajánlott a szervezet számára szükséges mennyiséget pótolni, különösen a téli időszakban.

Vannak olyan időjárási helyzetek, amikor megnövekszik a szervezet kalciumürítése, ami az arra érzékeny embereknél görcsös állapotokat idézhet elő, a szívbetegeknél ritmuszavarokat, mellkasi panaszokat okozhat.

Az érzékenységünk ismeretében a tudatosan összeállított étkezéssel tudjuk biztosítani, hogy szervezetünk minden helyzetben kielégítően tudjon működni.

Fontos kalciumforrás a szezámmag, mák, dió, mandula, mazsola ,mogyoró, juhsajt, juhtóró, a kemény sajtok,  banán, petrezselyem zöldje, sóska, halak, de a tojásban, halakban, zöldfőzelékekben, diófélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban is bőségesen megtalálható.

3 fontos figyelmeztetés:

  • A gyógynövények, étrendkiegészítők alkalmazása nem veszélytelen. A meglévő gyógyszerek hatását módosíthatják ezért hosszabb távú alkalmazás előtt szakemberrel való konzultáció javasolt az egyéni adottságok figyelembevételével!
  • A gyógynövényeket, étrendkiegészítőket is csak indokolt esetben, szakember által javasolt módon, és esetekben szabad használni. A nem megfelelő alkalmazás veszélyezteti az egészségét, felesleges pénzkidobás, és akadályozza a megfelelő, időben történő gyógyítást.
  • Összetett, vagy intenzív panaszok esetén egy növény, vagy egy étrendkiegészítő gyakran nem oldja meg a problémát.  Legtöbbször a növények szinergikus hatására támaszkodunk, melyet csak képzett szakember tud biztonsággal összeállítani, illetve más gyógymódok alkalmazása (is) szükséges. Ha azt tapasztalja, hogy a panaszai nem, vagy nem megfelelően oldódtak meg, esetleg romló tendenciájúak, akkor szakértő segítségre van szüksége.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett, olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.