Back to top

Halálos is lehet az időjárás

Megdöbbentő eredményt hozott egy humánmeteorológiai® kutatási program. A Meteo Klinikának a Szent János Kórház Stroke Centrumával végzett kutatása kimutatta, hogy bizonyos időjárási helyzetekben háromszor többen haltak meg egy gyakori stroke-ban mint az egyéb napokon.

Korábbról ismert volt, hogy egyes légköri hatások súlyosan veszélyeztethetik egészségünket. A tartós hőhullámok vagy például a magas légyszennyezettség tömegesen okoznak rövid vagy hosszabb távon többlethalálozást, illetve hozzájárulnak súlyos betegségek kialakulásához.

Most újabb, sokkoló kutatási eredmény igazolja, hogy az időjárási hatásokat érdemes komolyan venni, gyakran halálosan komolyan!

A Meteo Klinika több éves kutatásai már korábban is igazolták, hogy az időjárás az emberek nagy százalékánál okoz különböző keringési panaszokat. Egy speciális területként a Meteo Klinika és a Szent János Kórház Stroke Centrumának kutatói halálozási adatok részletes vizsgálatát végezték el a humánmeteorológiai hatások figyelembe vételével. A halálos kimenetelű isémiás stroke esetek téli időszaki előfordulásai erős időjárás függést mutattak ki.

A Meteo Klinika közel 100 állomásból álló humánmeteorológiai mérőhálózata az ország teljes területén percről-percre méri az élettani szempontból fontos légköri paramétereket. A méréseket nagy teljesítményű számítógépek tárolják és dolgozzák fel. A sokéves humánmeteorológiai adataik elemzésével sikerült feltárni azokat az összetett légköri folyamatokat, amelyek extrém módon terhelik a - főleg idősebb - betegek szervezetét, és jelentős számban fatális kimenetelűek voltak.

Azokon a napokon, amikor ezek a légköri viszonyok uralkodtak, naponta háromszor annyi haláleset következett be, mint a tél többi napján.

A Meteo Klinika ma már nagy pontossággal előre tudja jelezni ezeket a kritikus napokat, időben figyelmeztetve a közelgő veszélyhelyzetekre. A veszélyeztetettség erősen függ attól, hogy kinek milyen az egyéni érzékenysége, ami igen széles skálán változik az egyéni adottságok függvényében.

Elmondható, hogy az időjárásra nem vagy alig érzékenyek a lakosság mindössze 22%-át teszik ki. Legtöbben, az emberek közel fele a közepesen érzékeny kategóriába esik, míg a valóban veszélyeztetettek és az időjárás hatásaitól rendszeresen szenvedők aránya 30%.

A Meteo Klinikán az Európai Uniós támogatással, orvosok, humánmeteorológusok, természetgyógyászok és mérnökök több éves kutatómunkájával kifejlesztett meteogyógyászati módszerek a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat kiemelt elismerését is elnyerték.

A speciális időjárás-érzékenységi állapotfelmérő vizsgálatok segítenek feltárni, hogy ki mennyire érzékeny az időjárási hatásokra, és hogy milyen mértékű a veszélyeztetettsége.

Ha Ön is úgy tapasztalja, hogy panaszai hátterében a szervezetét érő erős stressz terhelések (mint stresszes életvitel vagy időjárási hatások) lehetnek, akkor a tényleges okokat megfelelő (például időjárás-érzékenységi) vizsgálatokkal meg kell állapítani.

Előfordulhat, hogy Ön talált már ugyan magyarázatot a bajai okára, mégsem sikerült ezekre a megfelelő kezelési módot megtalálnia. Ez esetben is részletes vizsgálatok szükségesek a pontos okok és a megfelelő kezelési módok meghatározására.

Tény, hogy egyre több, különböző eredetű stresszhatás ér bennünket, miközben a stressztűrő képességünk erősen ingadozik és határozottan romló tendenciát mutat. A megváltozott életkörülményeinkből, a változó klímából és az egyre szélsőségesebb időjárásból és számos más okból eredő stresszhatások együttesen terhelik a szervezetünket. A szervezetünk válaszreakciója és a következményként megjelenő panaszok mindenkire egyénileg jellemzőek. Igen összetett kérdésről van szó, ami csak speciális eszközökkel vizsgálható és kezelhető eredményesen. A Meteo Klinika rendelkezik a szükséges tudományosan megalapozott módszerekkel és műszerezettséggel.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, továbbá időben értesülhet a fronthelyzetről. Ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében. Emellett hasznos tudnivalókat is küldünk a megoldási lehetőségekről.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

További fontos tudnivalókat itt olvashat:

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.

Visszahívás kérés a Meteo Klinikától

Az alábbi Űrlap kitöltésével Ön visszahívást kérhet a Meteo Klinikától.

Kérjük, adja meg telefonszámát, és hogy milyen napszakban alkalmas Önnek fogadni a hívásunkat. A kérések számától függően 1-2 napon belül számíthat visszahívásra. A "Mi a leggyakoribb panasza" mezőben tüntesse fel kérése okát. Kora, és a település megadása segít abban, hogy pontosabb információkat adhassunk Önnek. Ha megadja e-mail címét, könnyebben kapcsolatba tudunk lépni Önnel, pl. egy hibás telefonszám korrigálása, vagy egy időpont egyeztetés céljából.