Back to top

Fontos tanácsok frontos időkre

Gyakori frontok, változékony idő, a megszokottól eltérő időjárás. Naponta halljuk ezt a különböző médiacsatornákon keresztül. De mit tehetünk, ha támad az időjárás?

mandula és pisztáciaA keringési rendszer gyorsan reagál a szervezetet ért stresszhatásokra. Ez egy ösztönös, automatikus védekezési reakció, melynek következtében emelkedik, vagy csökken a vérnyomás, a szívműködés felgyorsul, és az egész szervezetünk éberebb állapotba kerül.

Felgyorsult világunkban egyre inkább fokozott stresszhatásoknak vagyunk kitéve. A stresszt nemcsak a mindennapi gondok, mint például a kifizetendő számláink, a hosszan tartó várakozások okozzák, hanem a minket körülvevő légkör, vagy akár saját testünk rossz működése is egy állandó potenciális stresszorként van jelen a mindennapjainkban.

Az időjárás eredetű stressz következtében létrejövő alkalmazkodási folyamatban különösen fontos helyet foglal el az úgynevezett vegetatív idegrendszer. A legtöbb szervnek kettős vegetatív beidegződése van: szimpatikus és paraszimpatikus. Voltaképpen a szimpatikus funkciók az anyagcsere lebontó folyamatokat, a védekező reakciókat, a gyomor- és bélmozgások gátlását; míg a paraszimpatikus funkciók az anyagcsere felépítő folyamatait, a salakanyagok kiválasztását mozdítják elő.

A frontátvonulások alkalmával a szervezetünknek megnövekedett keringési igényt kell kielégítenie, amit a szívbetegek egy csoportja nehezen tud kompenzálni. Gyakoriak ilyenkor az elégtelen keringés kapcsán fellépő tünetek, mint pl. nehezített légzés, fokozott fáradékonyság, vérnyomáspanaszok, vagy akár lábdagadás is előfordul. A könnyű testmozgás, mint séta ilyen esetekben is ajánlott. Fontos, hogy ezeken a napokon könnyen emészthető ételeket fogyasszon, érdemes galagonya, borsmenta teát fogyasztani napközben.

A különböző érzékenységű emberek különféle módon reagálnak a légkörben zajló folyamatokra. A fejfájósoknak fontos, hogy figyeljenek oda a napi magnéziumpótlásra, azonban gyakori panaszok esetén érdemes meteogyógyász szakember segítségét kérni a megoldáshoz.

Fontos, hogy a téli hónapokban is mozogjon eleget, ha naponta beiktat 30 perc sétát, azzal már egy lépést tett az egészsége érdekében. Étkezése legyen kiegyensúlyozott, szerepeljen benne megfelelő összetételben szénhidrát, fehérje, zsír, ásványi anyagok, vitaminok. Akinek felesleges kilói vannak, este már kerülje a szénhidrátok fogyasztását. Így a szervezete alvás közben is segítségére lesz a fogyásban.

A Meteo Klinikán természetes, ugyanakkor tudományosan megalapozott, minden esetben személyére szólóan megállapított módszerekkel segítünk egészségügyi panaszai megoldásában. Figyelje magát, a panaszai jelentkezését egy ideig, ez sokat segíthet panaszai okának felderítésében.

Legjobb, ha tapasztalatait TÜNETNAPLÓNK segítségével vezeti. Ehhez az alábbi gomb megnyomásával iratkozzon fel FRONT-ÉRTESÍTŐNKRE, amelyben elküldjük Önnek a napi TÜNETNAPLÓJÁT, melyben vezetheti a naponta megjelenő tüneteit. További segítséget nyújtunk a pandémiás időszakban a megfertőződés elkerülése végett,  olvassa naponta Vírusfigyelmeztetőnket is, melyben hasznos tanácsokat is talál.

Kérem a FRONT-ÉRTESÍTŐT a TÜNETNAPLÓVAL »

Feliratkozás: Front-Értesítő és Tünetnapló

Az emailcímét nem adjuk át harmadik félnek.