Back to top

Bagett házilag tönkölybúzából

Ismét reneszánszát éli a tönkölybúza, ami számtalan előnnyel bír a hagyományos búzához képest. Hosszútávon fogyasztva többek között koleszterinszint csökkentő hatását is megtapasztalhatjuk. 

Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12-vitamin kivételével), és E-vitamin tartalma sem csekély.  Kalcium-, kálium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő. Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegeknek is ajánlott. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. 

Villámgyors bagett házilag tönkölybúzából                                                                                   

Hozzávalók:
20 dkg liszt (sima)
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
2.5 dkg élesztő
só ízlés szerint
1 dl víz (meleg víz, amennyit felvesz)
1 db tojássárgája a tetejére
2.5 dkg lenmag (ízlés szerint)
5 teáskanál szezámmag
2.5 dkg tökmag
az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk (nem kell futtatni).

Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadunk magokat ízlés szerint, kevés sót és az élesztős vizet hozzáadva kemény tésztát gyúrunk. Nem kell külön keleszteni!
Formázzuk, tetejét bevagdossuk, 50 fokos sütőben, vagy letakarva, szobahőmérsékleten kelesztjük. Nagyon szépen megkel.
Tetejét vízzel elkevert tojássárgával megkenjük, megszórjuk magokkal.
180 fokos sütőben ropogósra sütjük.